Surfboat kampioenschappen.

17 oktober 2009.
Op uitnodiging van Surfboat Holland had Roeiploeg Urk zich met 3 ploegen ingeschreven voor de open Nederlandse kampioenschappen. Een ploeg bestond uit 4 roeiers. De stuurman werd door de organisatie zelf geleverd omdat het knap lastig sturen was.

Deze tak van sport is nog niet zolang in Nederland actief en onbekend maakt onbemind dus hop naar Wijk aan Zee. 
 
Er was wel een vorm van nervositeit onder de roeiers omdat er geen idee gevormd kon worden wat men te wachten stond. Vooral niet toen de organisatie de avond van te voren belde met het feit dat zelfs voor hen de golfhoogte te hoog was om er doorheen te roeien.

Zo hoog was het dus.

brandkl2.jpg 
   
Er werd uitgeweken naar IJmuiden en dan naast de Zuidpier zodat er enige vorm van lij was. De golfhoogte die daar was, was perfect voor beginners. 
   
brandkl3.jpg  Bij de inschrijving moest men een papiertje ondertekenen dat, wat er gebeuren stond, op eigen risico was. 
   
Maar het was wel koud met die noorden wind haalde het kwik de 12 graden maar net aan. En dan moesten de kleren nog uit! Dat werd wat. 
   
De ochtend werd ingevuld met instructies en een oefen ronde. De heren van de Wolter Huisman gingen van start. Op de Speedo en een T-shirt, getooid met de mooiste badmutsen werd er plaats genomen naast de speciale surfboten. Deze wijken flink af van de sloepen waarin men gewend was te roeien. Ook de techniek van het roeien week af van het sloeproeien.  brandkl4.jpg
   
brandkl5.jpg  Allereerst moest men de boot en de roeiriem op een speciale manier vasthouden. Zo kon men de boot het water in duwen en bij de juiste golf kon men er in springen. De stuurman ging als laatste. Nu begon het echte werk. Zit men bij het sloeproeien stil op de bankjes. Bij surfboat roeien glijd de roeier over bankje.
Hier kwam men er dus achter waarom er strakke zwembroekjes gedragen werden. Deze werden ook nog eens strak in de bilnaad getrokken. Immers, op je blote gat glijd je beter!
Alleen op het laatst van de slag trekt men de riem met de handen naar achteren. Daarna glijd men weer naar voren. Ook werd er verteld wat men moest doen als de boot door een golf omver geduwd dreigde te worden.  
Team van de Moby Dick kon niet wachten om het water op te gaan. Albert Postma doet alvast wat water verkenning.   brandkl6.jpg
   
brandkl7.jpg  De 4 roeiers van de Wolter Huisman gingen van start en zagen al gauw dat het pittig roeien was want men dreef een heel eind af. Daarna volgden het team van de Moby Dick en de dames van de Jan van den Berg.

De dames worstelen zich hier een weg door de branding.   
Ester bleef geloven dat het met sokken aan warmer was dan zonder.   brandkl8.jpg
   
Na de training werd er snel weer droge kleren aangetrokken want de wind was toegenomen en daardoor werd het behoorlijk koud. 
 
De wedstrijd ging van start en de dames moesten als eerste beginnen. Nog nat van de training moest men weer aan de start verschijnen en daar moest er gewacht worden voordat het start schot gegeven werd. 
   
brandkl9.jpg  Even uit de wind. Er moest gewacht worden voordat men met de wedstrijd kon beginnen. Rebecca had het behoorlijk koud.
   
De dames in de golven.  brandkl10.jpg 
   
Dat dit niet in de koude kleren gaat zitten kan men begrijpen. Aardig afgekoeld begon men aan de wedstrijd. Men moest door de branding naar rustig vaarwater om daar een boei te ronden en dan door de branding weer terug. Het mooiste was dan dat de boot, op de golven, ging surfen.
 
Echter de buitenste golf werd fataal voor de dames en doornat moest men het strand weer op zoeken. Helaas waren zij hierdoor uitgeschakeld.
   
brandkl11.jpg  Team van de Moby Dick.  
   
De twee heren teams moesten tegen elkaar strijden. Deze kwamen zonder kleerscheuren, maar wel nat, bij de boei aan en kon men al surfend de terug tocht aanvaarden. Dit leverde spectaculaire beelden op. 
   
Team van de Wolter Huisman.  brandkl12.jpg 
   
brandkl13.jpg  En zo ziet het er uit. 
   
Golven, water en af en toe een surfer. Alles kwam over je heen!  brandkl14.jpg 
Team van de Wolter Huisman kwam als eerster weer op het strand aan. 
brandkl15.jpg  Na de lunch kwamen de heren weer aan bod. Ditmaal moesten zij tegen andere tegenstanders. Als eerste ging het team van de Moby Dick. Hoewel zij voortvarend van start gingen kwamen zei al snel vol water te liggen en raakten hierdoor achterop. Zo verloren zij deze wedstrijd.
   
De heren van de Wolter Huisman hadden bij de eerste de beste golf de boot al vol water staan en begonnen met grote achterstand het gedeelte van de boei naar het strand. brandkl16.jpg 
Vlak voor het strand kwam zij dwars op de golven te liggen. Bij de volgende golf ging de boot op zijn kant en sloegen 3 man overboord. De overige twee konden de boot weer recht krijgen maar ook de vierde ging hierdoor overboord. Alleen met Jurie van den Berg zat nog in de boot en die roeide gewoon door zodat de boot toch het strand bereikte.  
brandkl17.jpg  Dat de kracht van de golven niet onderschat mocht worden bleek wel uit het volgende. Tijdens, dat de boot op zijn kant ging, drukte de golf Theo de Jong, door middel van zijn riem van de bank en boorde zich dwars door het voorschot van de boot heen.
 
   
Maar met deze tijd kon men geen potten breken. 
 
Er deden 12 teams mee. Waaronder twee teams uit Engeland. Team Moby Dick behaalden een 6e plaats. De Wolter Huisman werd 10e en de Jan van den Berg 11e. 
 
Het was een hele koude maar leuke ervaring om met deze golven door de branding te kunnen roeien! 
   
Och en dit maakt veel goed!  brandkl18.jpg 
   
 brandkl19.jpg Dit trouwens ook! 
   
En Rebecca is ook weer opgewarmd.  brandkl20.jpg 
   
brandkl1.jpg  We troffen Gerard van der Velden tijdens een plas pauze. Hij vond de medailles van de dames mooier dan zijn eigen gouden plak.
 
   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ six = 13

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.