Dames van de Jan v/d Berg slepen 2e plaats over de finish!!!

Afgelopen zaterdag was het een drukte van belang tijdens het evenement van de Visserijdagen in Makkum, ter gelegenheid van die visserijdagen had de Stichting RIEMEN OVER EN WEER de roeisloepwedstrijd voor de derde keer "De Slag om Makkumz" georganiseerd. Vorige jaren was deze wedstrijd niet genomineerd voor het landelijk klassement, maar door uitval van een andere wedstrijd werd deze toch genomineerd om zo toch genoeg punten te kunnen halen.

Om 12.30 uur vindt de start nabij de sluis in het dorp plaats. Daar vandaan roeien de deelnemers over het Makkumerdiep naar de kazematten van Kornwerderzand om vervolgens de meest zuidelijke boei ter hoogte van het "Gat van Gaast" te ronden. Daarna varen de sloepen het Makkumerdiep in om ter hoogte van de sluis weer te finishen In totaal 15 kilometer, dit zou geen problemen opleveren omdat dit aantal kilometers vaak tijdens een training al geroeid wordt, desondanks is het een mooie wedstrijd om te kijken hoe de roeisters de zomer vakantie doorgekomen zijn. Vooral nu er nieuwe dames in de sloep zitten, die vandaag hun eerste wedstrijd gaan roeien. Ook kon er gelijk gekeken worden hoe de nieuwe riemen roeiden, die voor de dames speciaal gemaakt door Bart Bijma.

Om twaalf uur was er de eerste start die bij het kleine pittoreske visafslag plaatsvond. Onder groot publieke belangstelling werd er in groepjes van twee gestart. In totaal roeiden er 16 dames en 16 heren sloepen mee.De start en de wedstrijd waren vanaf de kant voor het publiek goed te volgen. Ook werd er door de speaker live verslag uitgebracht van wat er zich op het water afspeelde.

De dames startten als 23ste om 8 minuten voor 1, ze waren de laatste dames die startten en zelf moesten ze startten met de Orkaan, een heren sloep uit Harlingen, eenmaal gestart lagen die al voor op de dames maar daar hadden ze verder niets mee te maken. Eenmaal uit de haven roeiden ze door het Makkumerdiep om onder luid gejuich van hun Urker supporters het IJselmeer op te roeien. Er stond niet zoveel wind en al gauw bereikten ze de boei ter hoogte van de afsluitdijk, deze werd keurig gerond en toen ging het richting Hindelopen. Ze hadden de wind mee en de snelheid werd constant op zo`n 10 kilometer per uur gehouden met een slagtempo van 28 a 29 slagen per minuut. Na ongeveer 50 minuten roeien werd de boei en het controle vaartuig richting Makkum gerond en zo konden ze hun reis terug richting Makkum voortzetten. Het laatste stuk op het IJselmeer werd er tegen de wind in geroeid, daar zakte de snelheid een beetje in maar toch kregen ze hier de gelegenheid om vele sloepen in te halen, hierdoor werd alles op alles gezet om een aantal sloepen in te halen om zo in aanmerking te kunnen komen voor prijs.

Bij de haven werd er de laatste boei gerond om zo recht de haven in te kunnen varen. De supporters stonden weer op de dam de roeiers aan te moedigen. Dit gaf de roeiers extra stimulans om de laatste kilometers nog even vol aan er tegen aan te gaan, af en toe werd er een snelheid geroeid van 12 kilometer per uur, hierdoor haalden ze de laatste sloepen kat achter kat in om zo te kunnen eindigen met een tijd van 1 uur en 41 minuten en 55 seconden, wat resulteerde in een tweede plek in hun klassement.

 Uitslag Slag om Makkum  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − = seven

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.