Ien moaie dei!

18-06-2005.
Dat was het, een mooie dag in het Friese Hindeloopen. Daar waar de heren zich moesten revancheren en de dames hun snelste tijd moesten verdedigen. De weer?s omstandigheden waren in ieder geval een stuk beter. Nu de wedstrijd nog!

Gelukkig waren de roeiers vroeg vertrokken die zaterdag ochtend. Bij Rutten kreeg de trailer van de Jan van den Berg een klapband. Stuurman Tiemen Romkes liet ook in de bus zien dat hij goed sturen kon en hield de bus netjes op de weg. Alleen op dit vroege tijdstip waren er nog geen garagebedrijven open zodat er besloten werd om met drie wielen rustig verder te rijden.

Toen de Jan van den Berg dan ook in Hindeloopen arriveerde, lag de Moby Dick al in het water. De Jan van den Berg werd snel gelost en was zo toch nog

mooi op tijd. 

 

Laveloos blak, zoals ze het hier dan zeggen. 
Ook in de haven is het nog rustig. Dit zal zo wel anders worden als iedereen naar z'n sloep gaat. Echt een stilte voor een 'roeistorm'. 

 

 

Sommig roeiers bereiden zich zo voor, lekker relaxed. 
Of je gaat met z'n allen naar het reddingsboot museum. 

 

 

Hé die komen bekend voor! 
Een speciaal dieet voor Jurie. Hij krijgt van zijn vrouw een geheim soort kracht voer mee. 

 

Naast zo`n 50 sloepen met hun roeiers waren er ook veel supporters naar Hindeloopen gekomen waaronder ook een groot aantal Urkers. Deze zagen de eerste sloep om 12.00 uur uit de haven vertrekken. Elk sloep startte afzonderlijk, om de minuut. Deze manier van starten voorkomt een veldslag bij de haven uitgang. De Jan van den Berg was om 12.32 aan de beurt en de Moby Dick startte als een na laatste en dat was om 12.50 uur.  

 

En d'r zouden nog meer supporters uit Urk aanwezig zijn. 

Daar komt al wat meer drukte in de haven.

 

 

 

 

En dan is daar altijd weer die spanning, zo vlak voor de start. Alles knijpt dan samen. Overal moet je op letten. Op je ademhaling, is je riem wel gelijk met die wie voor en achter je zit en dan is er nog steeds dat rare gevoel in je maag. De stuurman schreeuwt ondertussen zijn bevelen en houdt de speaker in de gaten die al met aftellen is begonnen. Drie, twee, é©®, de stuurman telt mee en roept gelijktijdig, START. Ontlading van de spanning zorgt ervoor dat zowel de dames van de Jan van den Berg en de heren van de Moby Dick in een rap tempo de haven uit roeien.

 

De race gaat over het thuis water van de Urker roeiers. Eerst roeit men zo?n 10 kilometer richting Stavoren. In de haven van Stavoren moet er een boei gerond worden om zo weer richting Hindeloopen te roeien. De haven wordt dan eerst voorbij geroeid naar een iets verder gelegen boei om die te ronden en zo weer naar Hindeloopen terug te roeien. De route was als het ware een grote acht en men kruiste zo menige sloep.

 

De route van Hindeloopen naar Stavoren en weer terug. Het lijkt toch op een acht?! 

Het eerste stuk ging lekker bij de Jan van den Berg. Af en toe verstoorde een golfje van een andere boot het geheel blakke water van het IJsselmeer. De dames waren super gemotiveerd en de snelheid werd constant op zo`n 10 kilometer per uur gehouden met een slagtempo van 28 slagen per minuut.

Met dit tempo werden de eerste sloepen al binnen het kwartier ingehaald.

Ook de heren van de Moby Dick gooide er meteen al een tempo in van 27 lange slagen. Het ideale roeiweer zorgde er voor dat hun snelheids meter regelmatig rond de 13 a 14 kilometer per uur stond.  

 

De haven van Stavoren in zicht. 

 

 

De rondings boei.

 

 

Na 55 minuten bereikte de Jan van den Berg, de haven van Stavoren waar zij aangemoedigd werden door de supporters die inmiddels naar Stavoren waren gereden. Ook de ronding liep gesmeerd en zowaar kon men zelfs hier een paar meter winst pakken op de West Arvada die een minuut later was gestart. Bij het uitvaren van de haven kwamen zij de Moby Dick al tegen. Deze stormde als het ware op de boei af. De toeschouwers zagen een ontketende sloep die binnen no time weer buiten de haven was. De Jan van den Berg kwam in het zicht en toen deze langszij kwam jutte de beide stuurmannen de dames op en zowaar bleven zij eventjes op gelijke hoogte roeien. De Moby Dick nam een sprint en weg waren zij. Op weg naar de volgende boei, even voorbij Hindeloopen.  

 

De Jan van den Berg wordt ingehaald. De stuurmannen maken foto's van elkaar. 

Hier krijg je het warm van als je dit ziet maar ook de roeiers kregen het behoorlijk warm. De beide stuurmannen trachten enige verkoeling te brengen door met hoge druk spuiten de roeiers nat te spuiten. Maar het was en bleef zweten voor de roeiers. Om de tien minuten werd er gedronken en zo verdwenen de liters drinken die waren meegenomen als sneeuw voor de…zon.

 

Na het ronden van de laatste boei, net voorbij Hindeloopen, moest er nog twee kilometer geroeid worden. Deze werden door de Moby Dick in een sprint tempo afgelegd. Alles werd nog even uit de kast gehaald en de laatste sloepen, waar men in de haven van Hindeloopen last van kon hebben, werden op de stukje ingehaald. En of men snel had geroeid. Menig roeier en toeschouwer kwam dit even na de tijd tegen de stuurman van de Moby Dick vertellen. De tijd was 1 uur en 41 minuten en 20 seconden. Het resultaat mocht er zijn. Een 1e prijs in het Heren Hoofd Klassement B en een 17e plek in het Heren Algemeen Klassement.

 

De dames hadden ondertussen de rondings boei in zicht. Echter net voor hen lag nog een sloep die, wilden zij bij het ronden van de boei geen onnodige meters af leggen, nog ingehaald moest worden.

De stuurman zette alles op alles om er voorbij te komen maar deze sloep sneed de Jan van den Berg af. Zo moesten zij een onnodige grote bocht om de boei en de sloep maken. Dit werden dure meters. Later bleek dus zij 6 seconden tekort kwamen voor een tweede tijd! Dat was zuur maar toch werd er een tijd neergezet van 2 uur 5 minuten en 39 seconden. Geen snelste tijd maar wel een die goed was voor een 3e plek in de Hoofdklasse B voor dames. In het Dames Algemeen Klassement werden zij 7e.  

 

 

 

Er werd na de wedstrijd lekker even

gebarbecued. 

Het was weer perfect georganiseerd door ons 'lichtend' voorbeeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo eindigde een mooie dag ook nog goed! 

 

Uitslag van de 12 mijl van Hindeloopen    

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ fiveeneighty = sixeneighty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.