In het land van de Mosselen.

17 augustus 2002.
Mosselrace te Yerseke.

Het zou een warme dag worden was er voorspeld.
En deze voorspelling kwam nog uit ook. Temperaturen
van 27 tot 28 graden teisterden de roeiers van de
Mosselrace.Mede door deze temperaturen en een
sterke getijde stroom werd het nog een pittig wedstrijdje.De Moby Dick was van Urk afgegaan met de opdracht om zo hoog mogelijk te eindigen in het Algemeen Klassement om zodoende een goede klassering in de Runner-Up klasse te creëren. In deze Runner-Up klasse, het klassement waar de Moby Dick in uit komt, staat de ploeg met 4 andere ploegen gedeeld eerste. Dus tijd om deze ploegen op achterstand te zetten. Omdat deze wedstrijd vlak na of voor sommige nog in de vakanties vallen doen er niet al te veel sloepen mee, 23 in totaal waaronder 3 dames ploegen. Mede door dit feit is het dus mogelijk om hoog te eindigen in het algemeen klassement wat anders voor een snelle sloep als de Moby Dick, mede door de complexe handicap reken methode, erg moeilijk is. Een tactisch zet, dus.Tienduizenden bezoekers waren afgekomen op de feestelijkheden rondom deze traditionele afsluiting van het mosselseizoen.Er waren mensen uit Duitsland, Belgie, Frankrijk, Spanje en Italië. Deze zagen de Moby Dick om tien uur te water gelaten worden. Om 11.15 uur was het palaver. Hier wordt de gehele wedstrijd doorgenomen. Hoe er geroeid moest worden, waarop gelet moest worden en hoe de boeien gerond moesten worden. Er was een mooie route over de Oosterschelde uitgestippeld waarbij rekening werd gehouden met het publiek. Deze konden de gehele wedstrijd vanaf de dijk volgen.De roeiers gingen om 12.00 uur in de Moby Dick om zich warm te roeien alhoewel de temperatuur al was opgelopen tot zo'n 28 graden Celsius.  

 
   
   
 
   
 De Moby Dick startte om 13 minuten over 12 samen met de Jan Snoek uit Vlaardingen die hun grootste concurrent voor het algemeen klassement bleek te zijn.Het wedstrijd parcour was een rondje van 7,5 kilometer. Dit moest dus 2 keer worden geroeid. Het publiek was massaal aanwezig. Doordat de route vlak onder de dijk langs ging konden zij de wedstrijd goed volgen. Er werd eerst met de stroom mee geroeid met snelheden van rond de 13 a 14 km per uur. Na het ronden van een boei kregen de roeiers voor het eerst te maken met het fenomeen eb en vloed wat zij op het IJsselmeer bij de training nog nooit waren tegen gekomen. "Of je aan een muur trok" of "het leek wel windkracht 5 waar je tegen in moest roeien", werd er na de wedstrijd verteld. De snelheidsmeter stond toen op 10,5 km per uur. Toch had de Moby Dick het gehele deelnemers veld na driekwart van het eerste rondje al ingehaald en kon zich toen verder concentreren op een zo'n snel mogelijke tijd neer te zetten. De stuurman Tiemen Romkes had als voorzorg een grote planten spuit meegenomen en koelde daarmee de verhitte roeiers. Deze dronken op hun beurt om de tien minuten waar anders om de 15 a 20 minuten pas werd gedronken. De Moby Dick finishte in een tijd van 1 uur en 15 minuten en 33 seconden. De Jan Snoek finishte een 15 tal minuten later. De resultaat leverde de snelste tijd op een schitterende tweede plaats in het algemeen klassement.

Na de finish werden de boten snel weer uit het water gehaald omdat de vlootschouw zou beginnen. Na de Moby Dick viel, mede door de haast en de lage waterstand, er een sloep uit de banden waarin zij hing en viel op een andere sloep waarin nog enige personen zaten. Een van hen was zodanig verwond dat de ziekenauto er aan te pas moest komen. Na enige uren in het zieken huis kon de roeier gelukkig weer terug keren naar huis, zodat deze dag toch nog een gelukkige afloop had.

   
   
   

 

 
   
   
   
   
   
   
   

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

fifty − = sixenforty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.