Jan van den Berg: Een solide afsluiter in Langweer

De aanloop van deze wedstrijd liep niet geheel vlekkeloos. Er waren nl verschillende roeiers niet in de gelegenheid om te roeien. De heren moesten deze wedstrijd roeien om aan de minimale wedstrijden van het landelijke klassement te voldoen. Doordat de dames met de Wolter Huisman ook deze wedstrijd gingen roeien (want zij konden nog derde worden in hun klassement bij een goede prestatie) kon er geen beroep op hun gedaan worden. Gelukkig was Sjoerd Ras bereid om mee te gaan om de bemanning compleet te maken. Sjoerd was eigenlijk gestopt echter was hij het roeien gelukkig niet verleerd bleek in de wedstrijd, Wat heeft hij zich optimaal in gezet zoals hij het op zijn manier altijd doet. Een gezicht waarop je zag dat hij kracht leverde, zweet druppels op z’n hoofd en knal rode wangen. Super gedaan Sjoerd!

De stuurman Pieter kreeg donderdag avond plotseling een bericht van een roeier dat hij geblesseerd was aan een vinger. Oei, wat nu? dacht de stuurman. Gelukkig was Debora bereid om met de heren mee te gaan. Er moesten wel eerst wat afspraken verzet worden, want zij zou eigenlijk een nachtje weg met haar man Lub. Gelukkig is Lub een oudroeier en besefte dat hij zijn vrouwtje de laatste wedstrijd van dit seizoen niet kon weigeren, want Debora baalde al dat ze niet met de dames mee kon. Ze heeft van zich laten horen want ze liet de dames zien hoe ze haar mannetje stond tussen de heren. Debora we zijn trots op je. Lekker geroeid hoor!

Deze wedstrijd was wel speciaal want de dames en de heren zouden voor het eerst dit jaar gezamenlijk op pad om een wedstrijd te roeien. Voor beide sloepen stond er wat op het spel. Konden de dames het waar maken om derde te worden in hun klasse? En bij de heren was de vraag zou de Jan van de Berg sneller wezen dan de Wolter Huisman? Zaterdag ochtend om 08.30 vertrokken we bij de roeischuur. Wat een sfeer zo. Gezellig,uitgelaten en vol met adrenaline gingen we op weg naar Langweer. In de bus was het een dolle boel want de twee vloggers van de vereniging: Debora en Hessel zaten in 1 bus en er werden verschillende grappen en grollen gemaakt. Man man we kregen er zere buikspieren van al het gelach, echter het noodlot sloeg toe…..

Hessel haalde een update binnen op z’n telefoon en tijdens een vlog crashte zijn telefoon. Hè wat vervelend! En Hessel was aangeslagen. Gelukkig kon Hessel hem s’avonds thuis goed resetten.waarop een blijde vlog volgde.

In Langweer werden de sloepen lekker vlot gekraand en nadat de auto was geparkeerd gingen we met een gezapig tempo al roeiend vanuit de jacht haven naar de haven van Langweer.  Hier waren Erik en Jurie ook al en zij hadden de biertjes voor na de tijd al in het ijs gezet. In het café werd ingeschreven en de Jan van de Berg kreeg het nr 31 van de 34 sloepen. Het was mooi weer dus het wachten was geen belemmering. Er werd koffie gedronken, koek gehaald en de laatste nieuwtjes uitgewisseld. En zo werd het zomaar tijd om klaar te maken voor de wedstrijd.

Er werd elke minuut gestart en de haven was te klein om even warm te roeien, dus we zouden net als iedereen koud starten. Het start sein klonk en wedstrijd was voor ons begonnen. We moesten er even in komen dus gingen we met een rustige slag van 28 slagen op weg.

Na de eerste keer drinken na een minuut of 10 werd de snelheid opgevoerd naar 29 en na de volgende drinkbeurt naar 30 slagen. De Grutte bear startte achter ons. Dit is een acht persoons heren sloep en deze is gewaagd aan de Jan van de Berg. Echter door sterk te roeien bleven we deze sloep de gehele wedstrijd voor. De Haarlemmer Hout en de Kerwood daarintegen kwamen na een half uurtje  al om ons heen. We maakten na hun inhaalmanouvres slim gebruik van hun slipstream en konden hun toen redelijk lang nog volgen.

In het verloop van de wedstrijd leek het net alsof deze twee sloepen zich beide hadden opgeblazen, want halverwege de race bleef de afstand gelijk met de Jan van de Berg en in het laatste stuk roeiden we zelfs op ze in. De roeiers hadden er zin in. Met een constant tempo van 30 slagen haalden we zo toch nog wat sloepen in. De Schoonenvaarder uit Deventer was een taaie voor ons. We roeiden heel traag op ze in maar het leek net alsof zij steeds wat energie extra leverden om ons voor te blijven. Na enkel pogingen besloot de stuurman om er voor te gaan. Dit was het moment. De roeiers gingen ervoor. Het werd een lang gevecht, maar de Jan van de Berg ging er om heen.

Het tempo was ongemerkt naar 31.5 slagen gegaan. De roeiers zagen er nog steeds fris en strijdlustig uit en zo kwamen we van uit de frisse kanalen op het laatste stuk meer. terug naar de haven. De schatting was om misschien nog 3 sloepen voor de finish in te halen. Maar dit pakte anders uit…

Het was net alsof de roeiers voelden dat er meer in zat. Met een fris tegenwindje en een tempo van 32 slagen werden er totaal nog 6 op het meer voorbij geroeid. Maar eigenlijk de mooiste inhaal manoeuvre was 200 meter voor de haven. De Jumbo uit de Lemmer toonde uitstekende sportiviteit door ons nog wat ruimte te geven om er om heen te sprinten. Kippenvel! wat een lange eindsprint was dit en een scherpe tijd geroeid van 1.37.57. Een uitstekende solide opgebouwde race.

Zou het genoeg zijn? De dames lagen al aan de kant en zij waren ook enthousiast, want ze hadden alles wat voor hun gestart was ingehaald. Ze waren uitzinnig van hun mooie race op enkel kleine stukjes na. Roel was vergeten om zijn stopwatch te stoppen dus er was geen tijd van de dames bekend. En dat werd dus wachten op uitslag.

We hebben de race afgesloten met een koud biertje en wat Jills voor de dames. Gezellig! Nadat er gedouched was werd er gekraand en vertrokken we voor een warme versnapering bij de Jachthut in Tollebeek

Bij de roeischuur werd (nadat de bussen waren weggebracht) nog even gezellig na-gezeten. Toch wel jammer dat het seizoen erop zit.

Ja de uitslag werd bekend op twitter. En wat bleek? De Jan van den Berg was 1 minuut en 38 seconden sneller dan de dames in de Wolter Huisman. Topper!.

De dames maken met de Wolter nog kans op de derde plaats in het landelijk klassement dus het wordt nog spannend de komende twee wedstrijden.

Het was weer een mooie dag geweest. Heerlijk om zo ontspannen in teamverband een hobby te hebben.

Pieter Bakker
Stuurman Jan van den Berg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− two = 1

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.