Lest is niet altijd best.

19 september 2009.
Dat was het dan weer! Een poep en een zucht en het is weer achter de rug. In Zwartsluis viel het startschot voor de 18 kilometer durende Zwarte Water Race.

De start voor de ZwarteWaterRace begon in Zwartsluis. Er werd om de minuut gestart om opstopping bij de sluis te voorkomen. Het waren ideale omstandigheden voor een mooie wedstrijd. Prachtig mooi weer, een aangename temperatuur en een klein briesje.
 
zwwrace09k1.jpgSietske. 
   
zwwrace09k2.jpgEster  De vrouwen startte om 12:53. Dit was nogal laat want al de andere dames waren zo’n 10 minuten voor hen gestart. De heren starten als laatste om 13:04 uur. Terwijl de Azorian High een minuut daarvoor was gestart.
   
Na een kleine warming up gleed de Moby Dick naar de start lijn.
De Azorian High was net vertrokken. Ieder roeier wist zijn doel. Namelijk als bloedhonden achter de Azorian High aan. Vorige week in Veere ging het super nu moesten ze de Azorian High een keer inhalen. Deze ploeg roeide dit jaar een stuk beter dan de Moby Dick.
 zwwrace09k3.jpgAlice
   
zwwrace09k4.jpg Marga Er waren een paar wijzigingen in beide team’s. In de Jan van den Berg was slagroeister Kirsten weer terug maar Melissa en Jennie moesten vanwege werk en vakantie deze wedstrijd aan hen voorbij laten gaan. Nanda kwam vanuit het tweede team om de zaak compleet te maken. Stuurman Willem van der Lee was een weekendje weg en reserve stuurman Abraham Ras nam de honneurs in de Moby Dick waar. Maar ook een aantal roeiers moesten door werk, blessure en een modeshow gewisseld worden. Helaas niet het zelfde team van vorige week en dus was de spanning om te snijden.
   
Het aftellen begon. De menigte in Zwartsluis hield zijn adem in, het startschot klonk en de Moby Dick sprintte weg. De roeiers moesten gelijk vaart maken om door het sluisje heen te schieten. Daarna konden ze nog 5 slagen maken om door het volgende sluisje te schieten. Onder bulderende geweld van het plubliek schoten de roeiers het grote water op met maar 1 team, 1 taak, 1missie…. zo snel mogelijk inlopen op de Azorian High. Abraham moedigde zijn ploeg aan en zweepte de snelheid lekker op. Met een kilometer of 12 per uur gingen ze richting Genemuiden. zwwrace09k5.jpg Rebecca
   
zwwrace09k6.jpg Kirsten Aangezien de Jan van den Berg tussen de heren was gestart roeiden zij nu alleen. De meeste heren sloepen waren hen voorbij geroeid. De dames stonden er alleen voor en de stuurman moest alles uit de kast halen om de snelheid hoog te houden.
   
De temperaturen stegen zowel buiten als in de sloepen en het werd knap benauwd.
De stuurmannen koelden de roeiers en roeisters door water over hen heen te gooien. Onder tussen bleven zij de zaak stevig aanmoedigen.
 zwwrace09k7.jpgAuke
   
De Moby Dick kwam langzaam maar zeker dichter bij Azorian High. Na zo’n 4 kilometer werd de boei over stuurboord gerond en ging men richting Hasselt. De eerste sloepen kwamen in zicht en werden langzamerhand ingehaald. Het gat tussen de Azorian High en de Moby Dick was 200 meter. Slagroeier Albert Korf schreeuwde tegen zijn ploeg dat ze de Azorian High voor Hasselt moesten pakken anders werd het erg moeilijk voor de ploeg. Bloed zweet en tranen werden eruit geperst om dichter bij de Azorian High te komen.  zwwrace09k8.jpgJurie
   
zwwrace09k9.jpg Albert  zwwrace09k10.jpgTheo
   
Twee kilometer voor Hasselt haalde de Moby Dick de Jan van den Berg in. De stuurman van de Jan van den Berg had de tijd geklokt die er tussen de Moby Dick en de Azorian High zat.
Op dat punt liep de Azorian High weer bij de Moby Dick weg.
   
 zwwrace09k11.jpgPieter Door de stuurman van de Jan van den Berg opgezweept en het gebulder van Abraham bleven de mannen de moed en inspiratie houden om door te vechten.
   
De roeisters van de Jan van den Berg hadden op dit punt een bijna aanvaring met een andere sloep. De stuurvrouw zat achter de roeiers, kon zo niet vooruit kijken en kwam daardoor op de andere helft van het kanaal. Op het laatste moment maakte zij haar fout goed en konden op de riemen na een aanvaring worden voorkomen.
 
zwwrace09k12.jpg Harm
   
zwwrace09k14.jpg Hendrik Ook de Moby Dick kwam in de nauw. De Moby Dick probeerde nog even twee sloepen binnendoor in te halen terwijl de West Arvada hen al tegemoet kwam. Na een korte tussen sprint en met gestreken riemen kon ook de Moby Dick een aanvaring voorkomen. Maar de twee sloepen was men wel voorbij!
   
Met een paar slagen kwam de Moby Dick weer op snelheid. Richting Hasselt onder de brug door en richting de keer boei. De Azorian High had zich al vastgebeten in de terugweg en was niet van plan om de voorsprong, die inmiddels 400 meter was terug te geven. De boei werd gerond en men ging weer richting Zwartsluis. zwwrace09k15.jpg 
 Abraham als invaller voor Willem.
   
zwwrace09k17.jpg Arie Net na Hasselt stonden Urker supporters. Dirk Korf schreeuwde van de kant dat er 2,5 minuut tussen de Azorian en de Moby Dick zat. De Moby Dick moest nu echt alles uit de kast halen om de laatste 6 kilometer deze achterstand weg te werken. 
   
Maar het leek wel of er een extra mannetje in de sloep zat. Een geniepig en gemeen mannetje met een hele grote hamer. Wat er ook gedaan en gebruld werd de snelheid ging niet meer omhoog. Het mannetje begon met zijn hamer te slaan!   zwwrace09k18.jpgJannie
   
zwwrace09k19.jpg Jan Zwartsluis en de finish kwamen in zicht. Vlak voordat men de sluis in ging wist men nog wel een sloep in te halen maar het mocht niet meer baten. De finish was daar en de tijd was 1:37:24. Twee minuten en 23 seconden langzamer dan de Azorean High!
   
De Jan van den Berg roeide de race in een tijd van 2:06:20. Een 8e plek in de Hoofdklasse Dames en een 19e plek in het Algemeen Klassement. Dat was vorige week aardig beter. zwwrace09k20.jpgWillemien
   
zwwrace09k16.jpg Nanda De Moby Dick eindigde in de Eerste Klasse Heren op een 4e plek. In het Algemeen Klassement werd het een 21e plek en ook dit was vorige week aardig beter.
   
Helaas was de missie mislukt!
Opgaan, blinken en verzinken, zei eens een wijs man. Maar volgende jaar zijn de bloed honden weer terug om hun grootste concurrenten te verslinden en te trainen voor 1 TEAM, 1 TAAK, 1 MISSIE!
zwwrace09k13.jpg Tiemen
   
De uitslag van de Zwarte Water race 2009.   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

51 − = nineenforty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.