Makkum, het venijn zat `m in het weer.

21-08-2004
De slag om Makkum is naar kilometers niet echt zwaar. Immers 15 kilometer is voor velen een trainings rondje. Ook kon men de roeiers weer eens testen hoe zij de vakantie waren doorgekomen. Echter twee dingen gooiden toch roet in het eten en zorgden voor een pittige wedstrijd. Het weer en de afgelopen rust periode waren de spelbrekers van deze mooie wedstrijd.

Vorige jaar werd deze wedstrijd voor het eerst gehouden tijdens de visserijdagen van Makkum. Doordat er heel veel positieve reacties waren, besloot de organisatie vanaf nu, deze wedstrijd, elk jaar te houden. Behalve voor de Hoofdklasse Dames en Heren was deze wedstrijd genomineerd voor alle andere klassen in het landelijk klassement. Voor de Moby Dick dus een oefenwedstrijd maar voor de dames bittere ernst. Door deze nominatie deden er 17 dames en 21 heren sloepen mee. Een aardige stijging als men kijkt naar de 22 sloepen van vorig jaar.
 De roeiers werden succes toegewenst door de burgemeester van Makkum.Dit was een foto waard  
   38 sloepen geeft aardig wat drukte in de haven van Makkum.
 Palaver was om 12.00 uur.Hier wordt de route uitgelegd. Ook de belangrijke punten waar op gelet moet worden passeren de revu.  
Half negen op de laatste vakantie zaterdagochtend en met af en toe een bui waren toch omstandigheden die neigden om op bed te blijven liggen. Toch was het vertrek naar Makkum op dit tijdstip gepland. Er moest voor half elf gekraand worden en daarom werd er op tijd vertrokken.Na wat regenbuien onderweg arriveerden de twee sloepen in een droog Makkum. De eerste start was om half een en vond plaats bij het pittoreske visafslag.Het publiek was massaal aanwezig en zagen de roeiers in groepjes van twee starten. De dames van de Jan van den Berg mochten om kwart voor een starten samen met de Berend Koster uit Kampen. De heren van de Moby Dick starten alleen om tien over een. De Jan van den Berg kreeg het nog moeilijk toen de sloep door de wind af begon te drijven. Zo vlak voor de start durfde de stuurvrouw niet meer op te roeien. Bij overschrijding van de startlijn zou men 5 minuten straftijd krijgen. Na het start schot werd de sloep recht geroeid en de spurt er direct ingezet. De dames van de Berend Koster werden daardoor al snel ingehaald.
 

De dames van de Berend Koster (ook geen doetjes) zien de Jan van den Berg voorbijgaan.
De Moby Dick moest het alleen doen bij de start. De snelheid zat hier er al goed in.  

Na de start voer men voorbij de jachthaven om daar na het IJsselmeer op te varenOp het IJsselmeer ging het eerst een kilometer of 4 schuin tegen de wind in. Dit was goed te doen en op dit stuk werden, door zowel de Jan van den Berg als de Moby Dick, aardig wat sloepen ingehaald. Na het ronden van de boei, bij de afsluitdijk, werd er met de wind mee geroeid. De lichte bries was toen toegenomen tot een windkracht 5 met uitschieters naar 7.Ook op dit stuk werden door de heren en dames van Vereniging Roeiploeg Urk heel wat sloepen ingehaald. Maar toen moest de boei gerond worden richting de haven van Makkum. De harde wind, die was aangewakkerd tot windkracht 7, werd pal tegen. Nu kwam het op conditie aan. De Moby Dick, die inmiddels de Jan van den Berg had ingehaald, ging over op een korter snellere slag waardoor zij nog redelijk vlot over dit zware stuk heen kwamen. De dames echter kregen het een stuk zwaarder. De helft van de sloep had de nieuwe riemen in gebruik die eigenlijk voor dit weer te groot en te zwaar waren. Hierdoor kon men de benodigde slagtempo niet bereiken en werd het een ware martelgang. De motivatie kreeg op de stuk een geweldige dreun. Dit was nog niet eerder mee gemaakt dat er onder deze omstandigheden geroeid werd. Ook ontbrak het bij sommige roeisters aan conditie om dit vol te houden. Menig sloep haalde op dit stuk de Jan van den Berg weer in. Met de moed der wanhoop bleef de stuurvrouw haar roeisters aanmoedigen. De haven wilde maar niet dichterbij komen. Hier ging kostbare minuten verloren waardoor een snelle tijd er niet meer in zat. Totall loss bereikten zij de rondings boei richting de haven van Makkum. Er werd weer met de wind mee geroeid. De dames herpakten zich zelf en probeerden op dit laatste stukje weer iets van hun verloren tijd in te halen.
 

 Dunne lijn is de route.

 De finish tijd van de dames was 2 uur en 24 minuten en 26 seconden. Dit maal geen snelste tijd voor hen, maar wel een tweede plaats in hun klassement. In het algemeen klassement werden de dames 8e.

Finish van beide sloepen. De een wat eerder dan de ander.

 

De heren roeiden er 1 uur en 35 minuten over. Dit was de snelste tijd en daarmee werd er een eerste plek in hun klassement veroverd. In het algemeen klassement werd de Moby Dick 3e.De tijden zijn na twee weken trainen nog niet om over naar huis te schrijven maar eens moet er weer begonnen worden. De volgende wedstrijd is een internationale wedstrijd. Deze is aanstaande zaterdag en wordt in Gent (België© geroeid.

De gehele uitslagen lijst kunt u hier bekijken.

 

 

 

 

.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

69 − = eightensixty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.