Middag en avondrace.

21 september 2002.
Veerse Meer.
Er mochten maar 25 sloepen meedoen. Zeven dames en 14 heren sloepen.
Onder de heren sloepen bevond zich de concurrent van de Moby Dick,
de Yellow Fin. 

De start was in het dorpje Kortgene en men
startte in groepjes van twee. De Yellow Fin
startte 2 minuten voor de Moby Dick en was
hiermee een mooi richtpunt voor de roeiers van de Moby Dick.

Er was een mooi parcours van 14,5 km uitgezet op het Veerse meer. Het parcours was aangegeven door verschillende boeien en de Moby Dick startte voortvarend richting de eerste boei. Net voor de eerste boei ontwaarde de stuurman van de Moby Dick de Yellow Fin. Hij vertelde dit aan zijn roeiers dat hij de Yellow Fin na de eerste boei in moesten halen. Maar de roeiers deden uit zichzelf er een schepje boven op zodat voor de boei de Yellow Fin op volle snelheid werd ingehaald. Na deze boei ging het weer richting Kortgene. Nu Moest de Moby Dick afstand nemen van de Yellow Fin om zo een goed resultaat te creë²¥n in het algemeen klassement.
Ter hoogte van Kortgene moest de Moby Dick nog vijf kilometer afleggen. Op dit punt had de Yellow Fin al een achterstand van 3 minuten. Toen de keer boei werd gerond ging het voortvarend weer richting Kortgene. Halverwege dit stukje lag de volgboot op de Moby Dick te wachten. Op dit punt klokte de supporters van de Moby Dick 5 minuten voorsprong op de Yellow Fin. De supporters schreeuwden hun longen uit hun lijf om de roeiers nog harder te laten roeien. De roeiers zetten nog aan voor de laatste sprint en finishte zo in een tijd van 1 uur 10 minuten en 4 seconden. De Yellow Fin finishte 5 minuten en 16 seconden later.
Maar……..Er was ook een avond race en die speelde zich af in het donker. Bijkomend aspect was dat de boten ook versierd moesten worden. Hier werd veel werk van gemaakt door al de deelnemende ploegen. De roeiers van de Moby Dick hadden zestig meter lichtslang bij hen. Dit leverde een mooi resultaat op dat Omroep Zeeland heeft opgenomen. 
De toeschouwers zagen een prachtig schouwspel toen de sloepen weer in groepjes van twee van start gingen. De start verliep voorspoedig van deze zes en halve kilometer lange nachtrace. De jacht werd weer geopend op de Yellow Fin die versierd was met waxine lichtjes. Het nadeel was dat deze uitwaaiden zodat de stuurman de Yellow Fin niet kon ontdekken tussen de wirwar van lichtjes van boten en boeien.De eerste rondingboei werd door twee knik lichtjes gemarkeerd. Door deze slechte verlichting roeide de Moby Dick deze boei op volle snelheid voorbij. De stuurman zag de boei nog net en door zeer scherp te sturen kon deze boei alsnog gerond worden. Dit scheelde minstens twintig seconden maar de boei moest gerond worden want er lag een controle boot bij en werd deze boei niet goed gerond dan kreeg de Moby Dick een minuut straftijd aan hun broek.
Op deze zes en halve kilometer werd het moeilijk om de Yellow Fin in te halen. Maar ondanks de donkere nacht werd er zeer snel geroeid. Gemiddeld werd er op dit bochtige traject toch een snelheid van dertien kilometer per uur gehaald. Voor de haven werd er nog snel een sloep ingehaald waarna de Moby Dick onder grote belangstelling finishte in een tijd van drie en dertig minuten en zestien seconden. Dit was een minuut sneller dan de Yellow fin. Deze twee wedstrijden werden bij elkaar opgeteld. Overall was de Moby Dick de snelste en na berekening werden zij derdes in het Algemeen Klassement. De Yellow Fin werd na berekening tweedes in het Algemeen Klassement. Ook werd er een derde plek behaald voor het versieren van de Moby Dick. Volgende wedstrijd is de sloepen race in Alkmaar. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− three = one

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.