Moby Dick wint Speed Cup

20 april 2002.
IJmuider Noordzeekanaal Sloepen Race.
Na heel wat geharrewar in de pers over de
sportverkiezingen konden de roeiers van
de Moby Dick zich eindelijk weer bewijzen
in een wedstrijd. De 10 mijl van IJmuiden.

Tijdens de briefing die vooraf ging aan de wedstrijd werd het al snel duidelijk dat niet om 10 mijl ging. Het parcours ging 7,6 km richting Amsterdam en daar lag bij de Kruithaven een boei die over bakboord gerond moest worden. Daarna ging het weer terug naar de finish. Een totale lengte dus van 15,2 km. Een tranings rondje zijden de meeste roeiers.
De Moby Dick startte als laatste en in de zelfde groep als de snelle Yellow Fin uit Amsterdam, Azorean High uit Katwijk en de Snurk uit Harlingen.Door de noorden wind dreef de Moby Dick op de plek van de Yellow Fin. Hierdoor was de stuurman van de Moby Dick genoodzaakt om de Yellow Fin voor te laten gaan met de start. 
Dit motiveerde de roeiers zodanig dat na 15 slagen de Yellow Fin al weer bijgehaald werd en na ongeveer 5 minuten werd deze al op achterstand gezet. De snelheid lag op dat moment op 14,5 km per uur. Er werd zeer snel geroeid en de stuurman moest het slag tempo temperen om niet aan het einde van de race in de problemen te komen.
Na 10 minuten werd de sloep d'Isela uit Hattem, wat de IJssel betekend, ingehaald. In deze sloep roeide Jacob Hoekstra die op uitleen basis mee roeide met deze ploeg die onder leiding stond stuurman Johannes Hoefnagel die van Urker afkomst is. 
Na het ronden van de boei had de Moby Dick al een voorsprong op de Yellow Fin van een volle minuut. Het tempo werd vlak gehouden waardoor de voorsprong op zou lopen tot ruim 2 minuten. De finish tijd werd 1 uur 13 minuten en 43 seconden. Er werd een mooi gemiddelde geroeid van 12,2 km per uur. 
Omdat alle sloepen opnieuw gesleept zijn op dezelfde manier en met dezelfde methode waardoor iedereen een nieuwe handicap cijfer kreeg was er een totale verschuiving te zien in het algemeen klassement. De Moby Dick die anders tussen de 20e en 30e plek eindigt kwam nu op een 18e plek uit. Wat dus een hele verbetering was.De volgende wedstrijd is in Lemmer.  
   
   
   
   
   

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ one = 10

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.