Vuurtorenrace op Urkerdag.

26 mei 2007.
Een maand of twee gelden kwamen twee leden van de vereniging bij het
bestuur om weer eens een wedstrijd op Urk te organiseren.

De laatste sloepenrace was al weer een jaar of een tien geleden en het was weer tijd om roeiend Urk op een andere manier op de kaart te zetten.
De Vuurtorenrace van toen ging van Urk naar Lemmer. Het open water en de afstand zorgden ervoor dat menig sloep weg bleef van deze wedstrijd.

Willem en Gijs van der Lee kregen de vrije hand om het een en ander te organiseren en dat deden zij met verve. Menig sponsor werd aangesproken en ondertussen werden er uitnodigingen verstuurd om te kijken of er wel interesse was voor een dergelijk wedstrijd.

Uiteindelijk schreven er 10 ploegen in en met de eigen sloepen erbij werd er besloten om de wedstrijd op Urker dag door te laten gaan.

Op de bewuste zaterdag konden de roeiploegen vanaf een uur of negen takelen. Daarna kon men onder genot van een kopje koffie (dat niet altijd op tijd voorradig was) en saucijzen broodje wachten op het palaver. Deze werd om 11.00 uur gehouden en werd de route door Gijs van der Lee toegelicht. Het was niet zo moeilijk zei hij en men moest het kaartje gewoon volgen maar dit bleek toch niet helemaal zo te zijn.

De start was om 11.30 uur. Met de Razende Snol en Gia Light uit Rutten, Hubert Jans 2 uit Lelystad en de Mare Australis uit Emmeloord waren de Flevolandse ploegen goed vertegenwoordigd. Zelfs een sloep uit Kortgene nam de moeite om 4 uur in de bus te zitten om hier te komen. De Moby Dick en de Jan van den Berg zouden gelijktijdig starten maar deden buiten mededingen mee. Zij zaten in de ener laatste startgroep.

 vtracepict0244
vtracepict0250  De start van de eerste sloepen.

De wedstrijd ging langs de boeitjes die de Vormt afbakenen. Zo richting de UK2 deze ronden en dan dezelfde weg terug. Dit zou ongeveer 10 km zijn maar het ging toch anders dan gedacht. Maar daarover later meer.

Bij de start gingen de Urker ploegen nog wel gelijk op maar bij het Vuurtje had de Moby Dick al een voorsprong genomen op de Jan van den Berg. Men ging zo in een sliert achter elkaar aan.

De Moby Dick kroop langzaam naar voren toe en met alleen de Razende Snol nog voor hem kwamen zij bij de laatste Vormt boei.  Men moest de UK2 ronden maar die lag een stuk verder op. Dit bleek dus niet duidelijk op papier te staan. De stuurman van de Moby Dick, Abraham Ras, liet dit d.m.v. een volgbootje tegen de stuurman van de  Razende Snol zeggen.

Op de route kaart stond dus de keer boei UK2 maar dit moest de UR2 zijn. Dit zorgde ervoor dat iedereen op de terug weg, via de vaargeul ging, omdat op deze boeien nummers stonden die overeen kwamen met de nummers op de route kaart. Men had verzuimd om er UR voor te zetten.  vtracepict0272

Zo werd de route toch nog langer dan dat eigenlijk de bedoeling was. Behalve twee sloepen. Twister en Murk gingen dezelfde weg terug. Ondertussen lag de Moby Dick op kop van het groepje dat de lange route had genomen. Ook de Jan van den Berg begon wat sloepen in te halen.

Toch zaten de dames niet goed in hun ritme. De snelheid werd niet altijd gehaald. De stuurman moest te vaak met verbaal geweld ingrijpen om de snelheid constant te houden. De Moby Dick werd door het team in opleiding geroeid en deze kregen zo een mooie vuurdoop.
Een mooie wedstrijd met een mooie finish waarbij heel veel publiek aanwezig was.
Mooier kon het toch niet?

vtracepict0296  Maar nu? Hoe moest de organisatie dit oplossen? Er werd besloten om de twee ploegen die eigenlijk juist hadden geroeid de prijzen toe te kennen. Ook kreeg de laatst binnenkomende ploeg, De Kaapse Pracht uit Kortgene, een troostprijs. Maar voordat de organisatie dit deed boden zij wel hun welgemeend excuus aan voor de foute route kaart. Het was voor hun ook de eerste keer maar het eten en drinken was goed en dat maakte de zaak al weer een stuk makkelijker om te aanvaarden.
De eerste prijs was voor de Murk uit Koudum zij kregen een gouden hanger met een sloep erin. Dit juweel was met de hand gemaakt door Juwelier Romkes. Hij was tevens de sponsor van deze mooie prijs.  hanger
Gijs en Willem worden van harte bedankt voor hun inzet. Ook de sponsors worden hartelijk bedankt voor hun bijdrage. Het was een geslaagde dag die hopelijk volgend jaar een vervolg krijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ sixentwenty = 33

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.