Jan van den Berg: Alweer de laatste.

4-10-2014.

Meteen na de Slag om Makkum is de sloepenrace in Langweer aan bod. Moby Dick en de Jan van den Berg waren vertegenwoordigd bij deze 15 km lange wedstrijd.

15 km om Langweer heen roeien door sloten en kanalen was met het weer van afgelopen zaterdag geen straf.

De route.
De route.

Alhoewel de wind in de loop van de wedstrijd toenam van een windkracht 4 tot een kracht 5. Vooral in het laatste gedeelte kwam dat als een venijn dat in de staart zit.

44 sloepen deden mee en starten vanaf 12.00 uur om de minuut uit de passantenhaven van Langweer. De sloepen waren niet op snelheid bij de start ingedeeld. Alles zat kris kras door elkaar en zo kwam het dat de dames tussen de heren waren ingedeeld.

Aliene van Slooten. Inderdaad is er iene van...
Aliene van Slooten. Inderdaad is er iene van…

Toch een paar mutaties in beide ploegen. Bij de Moby Dick nam Tiemen Romkes weer eens plaatst achter het roer. Stuurman Lucas Kramer moest de geblesseerde Dirk Teun Bakker vervangen. Als vervanger voor de op vakantie zijnde Auke Hakvoort werd de hulp ingeroepen van de Kamper roeier Albertus Klompenmaker. Bij de Jan van den Berg kwam er weer een debutant de gelederen versterken. Uit eigen opleiding kwam Aliene van Slooten. Zij mocht plaats nemen voor Jannie de Vries, die op vakantie was.

Het eerste gedeelte van de wedstrijd was de wind de roeiers gunstig gezind. Af en toe een beetje dwars en hoofdzakelijk was deze mee. Dit zorgde er voor dat de sloepen aardig verspreid kwamen te liggen. Iedereen had er lekker de vaart in. Wel werd de Jan van den Berg door de achter hun gestarte heren ploegen voorbij geroeid. Nooit zo’n lekker gevoel geeft dat, al zijn het heren sloepen.

Halverwege de wedstrijd kwam De Mac uit Harderwijk om de Jan van den Berg heen zetten. Deze dames sloep was een 6 tal minuten later gestart dan de Jan van den Berg en meestal voor de Urker dames niet bij te houden.

De Mac ging hier nog goed.
De Mac ging hier nog goed.

Het laatste obstakel kwam in het zicht. 2 bruggen vlak achter elkaar. Met smalle doorgangen dus niet roeiend te nemen. Men moest voor de tijd snelheid nemen om er dan met de riemen langszij onder door te kunnen. De laatste brug gaf problemen. Met de wind er vol op werd het duidelijk dat er nog een moeilijke 4 laatste kilometers aan zaten te komen.

Toch gingen het bij de dames van de Jan van den Berg beter lopen. Langzaam kwam De Mac weer dichterbij. Deze roeisters hadden het zwaar met de wind op de kop.

De Moby Dick kwam in het zicht. Alles viel weer op zijn plaats.

Er zat nog een sloep tussen.
Er zat nog een sloep tussen.

De dames werden weer even door de heren gereset en gingen vol goede moed het laatste gedeelte in.

Richting de haven.
Richting de haven.

Op het meer was het wind tegen maar toch werd De Mac weer ingehaald en voorbij geroeid! Het was nog even tanden op elkaar en doorbijten voor de dames om nog wat tijd goed te maken. Hun tijd van 1:54:46 was goed voor een 15e in de het Algemeen Klassement en 6e in hun eigen klasse Dames1.

Moby Dick die een vlekkeloze race roeide (hoe kon het ook anders) roeide deze race in 1:26:17. 19e plek in het Algemeen Klassement. Zij werden 4e in hun eigen klasse Heren1.

Het seizoen voor de Urker roeiers is afgelopen. De sloepen gaan voor onderhoud en begin volgend jaar zullen de trainingen weer hervat worden.

Verslag van de Moby Dick vindt u hier.

 

 

Ester had geen huissleutel maar gelukkig wel een buurman.
Ester had geen huissleutel maar gelukkig wel een buurman.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

64 − nineenfifty =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.