Moby Dick: Einde oefening

Zaterdag 4 oktober stond de laatste wedstrijd van het jaar op het programma voor de Moby Dick. Langweer. De race in Langweer is een mooie race van 15,5 kilometer. Het weer was goed, maar de bezetting in de Moby Dick niet. Door blessures en vakanties moesten enkele roeiers afzeggen. Hierdoor was de hulp ingeroepen van Albertus Klompenmaker (stuurman en roeier van onder andere de Stad Kampen) en recreatief roeier Meindert de Boer en (last but not least) onze oud stuurman en tevens roeiveteraan en tevens hoofd van de afdeling techniek en onderhoud van onze vereniging en tevens ere lid van onze vereniging en tevens co-founder van onze vereniging, Tiemen Romkes. Tiemen zou deze wedstrijd gaan sturen, zodat stuurman Lucas Kramer zijn roeitechniek weer ten toon kon stellen.SAM_5646

Zo kwamen we op zaterdagmorgen om 9 uur bij de schuur om vanaf daar te vertrekken. Iedereen was deze keer bijna op tijd. En na het nuttigen van een lekker saucijzenbroodje (zoals je ze alleen op Urk kan krijgen) gingen we naar Mulder Transport om daar de Moby Dick op te halen die daar op de trailer stond. Eerst even de riemen er in leggen en daarna sloep aankoppelen en karren richting Langweer. De laatste wedstrijd. Dit betekent dat we na deze wedstrijdweer bezig kunnen gaan met het vervelen, vrouw plagen, bloemschikken of het breien van nieuwe truien of sokken. Dus we moesten vooral vandaag niet vergeten om te genieten, onze grenzen op te zoeken en er eens even flink overheen te gaan, want we hebben immers tijd zat om te herstellen? En onze vrouwen en vriendinnen kunnen ons de hele winter verzorgen, zodat we er in februari of maar weer tegenaan kunnen.

De rit naar Langweer verliep vlot en de gesprekstof was weer van een hoog niveau (met hoofdletter H). Aangekomen in Langweer kregen we instructies voor het kranen en binnen een scheet en een zucht lag de sloep in het water. (onder streng toezicht van Tiemen). Hierna (zoals gewoonlijk) hebben we de sleep afgeslagen en zijn we naar de haven van Langweer geroeid, waarvandaan gestart zou worden. Hier lagen we afgemeerd op een mooi plekje waar we nog even ons konden voorbereiden op de race. Albertus SAM_5645(Appie) was inmiddels gearriveerd en maakte zijn plaatsje klaar in de Moby Dick. Appie zou deze wedstrijd gaan roeien achter bakboord slag. Hierna arriveerden ook Jan Bennik en Erik Bakker en Meindert de Boer. De club was compleet. Er werd nog wat van plekje gewisseld door Meindert en Jan zodat iedereen zijn ei goed kwijt zou kunnen.

Na rijp en langdurig beraad heeft de ploeg een strategie bedacht die we vandaag zouden toepassen, namelijk: Zo snel mogelijk finishen. Met deze goed doordachte en geraffineerde strategie wilden we de andere sloepen verassen.

Inmiddels was de wedstrijd begonnen. De start werd verzorgd door een charmant klinkende computerdame die elke minuut een sloep liet starten. Wij moesten zoals gewoonlijk als laatste starten, dus wij konden nog even naar huis, een gebakken visje eten op Urk en de vrouw een zoen geven en weer terug voordat wij pas hoefden te starten. Maar goed om kwart voor één was het dan toch zover. De computer mevrouw telde af en daar ging de Moby Dick als laatste de haven uit. Stuurman Tiemen begon gelijk met het coachen van zijn ploeg. Hij hield de snelheid in de gaten en telde voortduren de slagen. Het slagtempo lag op dit punt op 28 en de snelheid lag rond de 12 km/h. Zo werd het eerste stuk over het meer geroeid. Hier konden we gelijk al wat sloepen inhalen en zo werd de toon gezet.

Hierna draaiden we de sloten in. Hier hadden we wind mee, maar wel weer last van zuiging. Hier konden we de snelheid ook boven de 11,5 houden en flink wat sloepen inhalen. Het werd echter wel wat warm door het ontbreken van (tegen) wind. Ondertussen bleef Tiemen zijn ploeg aansporen en coachen en hield hij de slag, het tempo en de snelheid goed in de gaten. Ook communiceerde hij nog met de plaatselijke boerderijhonden om informatie in te winnen over het deelnemersveld. Nu draaiden we in de sloten zodat we wind tegen kregen. Hierdoor kwam de snelheid wat lager te liggen (rond of iets onder 11 km/h) Iedereen had last van dit briesje dus we konden nog steeds de sloepen inhalen.

We roeiden vanuit de sloten over wat open water en hier zakte de snelheid wat verder naar rond de 10 / 10,5 km/h. Tiemen zag echter de Jan van den Berg in de verte. Dit gaf de ploeg moed om (onze) dames in te halen. Hierdoor steeg de snelheid weer wat en een ieder had weer wat adrenaline aangemaakt. Rammen om die dames heen! Het passeren van Roel en zijn dames was dan ook zo gebeurd. Hierna was het nog een paar bochten om voordat we weer het meer op konden.SAM_5664

Tiemen stuurde de bochten zo scherp mogelijk. Soms hadden we geen keus dan de buitenbocht te nemen, maar waar het mogelijk was sneden wij de boei scherp aan. Ook ging het passeren van de aanwezig bruggen vlekkeloos. Toen we het meer opdraaiden was het een waar slagveld. De eindsprint werd ingezet en een ieder liet zijn laatste beetje energie en beschaafdheid gaan. De sloepen werden bij bosjes ingehaald. De roeiers begonnen te schuimbekken. Tiemen kon zijn ploeg maar met moeite bedwingen. Hier kwamen we de Gebroeders van Amerongen tegen. Deze sloep wist vorig jaar door een grote inspanning ons voor te blijven tot de finish. Dit jaar zou dat niet gebeuren. We passeerden de sloep en lieten hem achter ons. 50 meter voor de finish konden we nog een sloep inhalen en hierna schoten we de haven weer in. Nog 30 meter voordat het verlossende eindsignaal klonk en het roeien werd gestopt. De Moby Dick finishte iin een tijd van ruim 1:26:17. Dit was goed voor een 4e plaats in de klasse Heren1 en een 19e plaats in het Algemeen Klassement. Verslag van de Jan van den Berg leest u hier.

Wij willen Appie bedanken voor het willen meeroeien met ons. Hij heeft een prima wedstrijd geroeid en we hadden geen betere roeier kunnen krijgen. Ook Tiemen willen wij bedanken voor het begeleiden van het zootje ongeregeld.

Dit was het weer voor dit jaar. We hebben dit jaar een verbetering in prestatie gezien (gemiddelde snelheid) Wij moeten dit volgend jaar zien voort te zetten. Ook gaan we volgend jaar proberen om wat nieuw bloed te werven voor onze vereniging. Dus mocht je nog niet roeien en je wilt het eens proberen? Hou de site en de krant in de gaten volgend jaar voor speciale roei avonden of kom langs op de trainingen (maandag/woensdag om zeven uur) Je kan het altijd proberen en wie weet roei je binnenkort ook mee in de Moby Dick, Wolter Huisman of de Jan van den Berg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ twoensixty = sevenensixty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.