Beleidsplan Vereniging Roeiploeg Urk is een feit.

Het begon met een cursus vergader technieken dat gegeven werd door Jan Scheers van Sport Service Flevoland. Met behulp van provinciale subsidie werd deze cursus gegeven. Op een van deze cursus avonden werd er gesproken over; Wat voor beleid heeft je vereniging, is er wel een beleid? Hier werd over door gepraat en al gauw werden de vervolg afspraken gemaakt.

In 1999 is de BreedteSportImpuls (BSI) ingevoerd. Een subsidieregeling van het ministerie van VWS voor gemeenten, sportbonden en sinds 2001 ook voor provincies om het lokale sportaanbod te versterken en de waarde van sport optimaal in te zetten bij andere beleidsvelden.

Bij het eerste gesprek vroeg Jan Scheers de in en outs van de vereniging. Voor elk antwoord kreeg de vereniging een bepaald aantal punten. Zo kan men dan zien of de vereniging aan een bepaald eis voldoet. Ook krijgt men al een aardig beeld van hoe het bij de vereniging reilt en zeilt.

Het is niet zo dat Sportservice Flevoland een plan voor de vereniging maakt. De vereniging moet zelf met een toekomstvisie komen, de zwakke en sterke punten onderzoeken en ga zo maar door. Ook het bestuur gaat op de schop. De taken die een ieder heeft worden grondig onder de loep genomen. Zijn dat er meer dan normaal, dan wordt er een nieuw bestuursorganigram gemaakt. Al met al zijn er heel wat avondjes denk en schrijfwerk aan te pas gekomen.

Sport Service Flevoland, in de persoon van BSI projectleider Jan Scheers, verwerkt dit en op de af gesproken avonden overlegt en bepraat hij dit en stuurt het zonodig bij. Al deze uren worden door de provincie gesubsidieerd en heeft de roei vereniging een prachtig beleidsplan opgeleverd die, als de vereniging wil blijven groeien, een waardevol document is dat telkens weer geraad pleegt kan worden. Immers het is een plan voor de toekomst en die toekomst blijft altijd komen.

Een ander belangrijk punt is dat men dit plan kan gebruiken om subsidies aan te vragen. De subsidies verstrekkers zullen altijd willen weten aan wie zij het geven en of dit een vereniging is die het geld waard is en niet binnen de kortste keren stopt. Voor de Vereniging Roeiploeg Urk, die nu al zo?n 60 leden telt, is het van belang dat zij hun beleidsvisie kunnen overleggen aan de gemeente. Een van hun doelen is om binnen tien jaar hun leden aantal te verdubbelen. Zou dit wel kunnen, want daarvoor is ruimte nodig en is die ruimte dan wel aanwezig? Kan de vereniging dus wel blijven groeien? Dat zijn van die vragen waar de vereniging dan graag met de gemeente over wil gaan brainstormen.

Al met al is het de andere vereniging aan te raden om gebruik te maken van de know how van Sport Service Flevoland. Hoe kijkt een buitenstaander tegen je vereniging aan? Je zult verbaast staan wat daar dan allemaal uitkomt.

 

 

Vice voorzitter Tiemen Romkes ontvangt uit handen van Jan Scheers, van Sport Service Flevoland, het beleidsplan. 

Vereniging in het nieuws   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

eighteneighty − = foureneighty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.