Dames snelste in Grou.

01-05-2004
Ook de dames hebben de smaak van snelheid te pakken. In Grou veroverden ze afgelopen zaterdag de speedcup en een tweede plaats in de 2e klasse voor dames. Dat dit niet zonder slag of stoot is gebeurd dat leest u hier verder.

De eerste wedstrijd van de dames was 15 kilometer en nu stond er al een van 20 kilometer op het programma. Zolang hadden zij nog nooit geroeid. Ook het feit dat deze wedstrijd op de dag na Koninginnedag plaats vond, zou voor sommigen roeisters als een belangrijke factor mee spelen.

Een dag met perfecte weersomstandigheden. Zo perfect zelfs dat het bijna zomer leek. Bloedje heet werd het tijdens de wedstrijd. 61 sloepen kwamen er aan de start waaronder 19 dames ploegen. Elke start is en blijft een zenuwachtige aangelegenheid. Al is het de tweede keer of de dertigste keer. Alles staat op dat moment stijf van de zenuwen. De Jan van den Berg was om 12.18 uur aan de beurt. Als laatste ploeg konden zij de achtervolging openen op de andere dames ploegen. Dit werd zo gretig gedaan dat het slag tempo te hoog was. De stuurman moest de zaak temperen. Hij attendeerde op de 20 kilometers die komen gingen en dat ze hun krachten moesten verdelen anders zou hen dit later opbreken. Tijdens de eerste kilometers werden er al verschillende dames ploegen ingehaald.

Via het Pikmeer, Wijde EE, de vaargeul naar de Kromme EE vervolgens door de Hooidamsloot ging het naar de Grutte Kritte om daar via de Folkersloot weer naar de finish in Grou te roeien.

Onderweg kwamen zij ook enkele sluizen tegen. Men kon met 1 sloep tegelijk door zo'n sluis. Om geen tijd te verliezen was het van belang om voor de andere sloepen bij deze sluis aan te komen. Dit kostte flink wat extra kracht om voor die andere sloepen te komen. Kracht die eigenlijk nodig was om de race te winnen. Ook van de stuurman werd nodige stuurmans kunst geeiist om de Jan van den Berg voor de andere sloepen te manoeuvreren.

Driekwart van de race zat er bijna op en op dit punt kwamen de dames in de problemen. De warmte en het hoge tempo werden voor sommige roeisters een groot probleem. Verzuurde spieren en magen waren het resultaat. Met nog zo?n 5 kilometer te gaan en een dalende snelheid was het de taak van de stuurman om de dames weer op de rit te krijgen. Er werd een keer gedronken en met veel aanmoedigend geschreeuw kregen de dames zowaar weer wat meer snelheid in de sloep. Er moesten nog drie dames ploegen worden ingehaald, wilde men er zeker van zijn dat de speedcup mee naar huis kon worden genomen.

De laatste kilometers gingen in. Gebrek aan ervaring en aan conditie zorgden er voor dat het rammelde aan alle kanten. Het ging gewoon niet meer. Alles was op. Ook de stuurman kreeg er geen snelheid meer uit. De laatste drie dames ploegen kon men in zicht van de finish niet meer te pakken krijgen. Meer dood dan levend werd de finish bereikt. Alles en meer dan dat was er gegeven om goede klassering te bereiken. Zij hadden zich helemaal leeg geroeid. 20 zware kilometers zaten erop in een tijd van 2 uur 15 minuten en 24 seconden.

Het werd zo nog een spannende prijsuitreiking, die plaats vond in Jeugdherberg Oer 't Hout. Men wist nog steeds niet wat de andere damesploegen voor tijd hadden neergezet. De dames slaakten daarom een zucht van opluchting toen ze hoorden dat ze 49 seconden sneller waren dan de daar op volgende. Ook de tweede plaats in hun klassement is voor deze beginnende ploeg een zeer verdiende prestatie.

Aankomende zaterdag roeien de heren in Lemmer. Dit gebeurd met de Moby Dick en de Jan van den Berg. In de Jan van den Berg zal het (heren) team zitten dat op 21 mei de Harlingen Terschelling tocht zal gaan roeien. De start is om 12.30 uur bij het clubhuis van watersportver. De Zevenwolden.

Langs deze weg wil Vereniging Roeiploeg Urk, Scheepswerf Metz en zijn personeel bedanken voor het in en uit het water takelen van de roeisloepen. Dat in de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden.

De uitslag van Grou.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nineenseventy + = 86

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.