De vlag in top?? Of juichen we nog te vroeg?

06 mei 2006.
Deze zaterdag was Grou het middelpunt van sloeproeiend Nederland. 26 Dames- en 53 herensloepen waren naar deze tweede, belangrijke klassement?s wedstrijd gekomen. Een groot aantal ploegen, die punten wilden verzamelen voor het nationaal kampioenschap.

Een snelle heen reis zorgde ervoor dat de sloepen vroeg te water lagen en de dames en heren met de voor bereiding konden beginnen. De zon kan een aardige spelbreker wezen in de hitte van de strijd. De wedstrijd van vorig jaar stond nog vers in het geheugen en daarom werd er van tevoren al genoeg gedronken en werd alles goed ingesmeerd tegen de felle zon. Zo werden de roeiers goed voorbereid om een inzinking te voorkomen.

Alles ging in een vlekkeloos en hoog tempo. Deze wedstrijd had een perfect draaiboek! 
Beauty and……. 

 

 

the BEAST! 

Het palaver was stipt op tijd net zo als het gehele gebeuren was alles tot in de puntjes perfect geregeld. Hier werd de stuurmannen meegedeeld dat overal controle was en voor het minste of geringste wat verkeerd ging kreeg men strafpunten. Men was gewaarschuwd!

 

De 80 sloepen werden in twee tal weg geschoten. Beide starten van de Urker sloepen waren goed. Er was ruimte genoeg en dat zorgde ervoor dat de Jan van den Berg bij de Kaag 1 vandaan roeide. De Moby Dick kwam zonder kleerscheuren bij de Azorean High vandaan maar die gebruikte de Moby Dick als windscherm en bleef er mooi achter hangen.

 

 

 

 

De Jan van den Berg laveert naar de start toe. 

De Moby Dick zonderde zich een kwartier voor de start af.

Wat wordt hier nou gedaan???

Ik heb het nagevraagd maar kreeg geen duidelijk antwoord?!!!

 

 

Eenmaal los, maar dan gaat ie ook echt los! 

De Jan van den Berg had precies het zelfde met de Kaag 1. Ook deze sloep konden zij niet kwijt raken en bleef in hun slipstream hangen. Bij het drinken van de roeiers kwam de Kaag 1 weer opzetten om zo na een tijdje weer achter hun te blijven hangen.

De dames kwamen bij hun eerste opstakel en moest flink in de ankers om een langzamer sloep voor te laten gaan. Toen deze eindelijk onder de brug door was konden de dames weer kracht zetten om onder deze brug door te schieten. Eenmaal er onder door kwamen zij weer in de knoop met hun langzamer voorganger. Een hectische situatie waarin de Kaag 1 weer achter hun lag.

 De 'lastige' Kaag 1.

Bij zo`n oponthoud schiet de adrenaline bij een ieder door het lichaam. De zenuwen staan strak gespannen, commando`s worden de roeiers toegesnauwd. En dit alles in luttele seconden. Maar deze seconden waren o zo belangrijk en dat weten de dames van de Jan van den Berg als geen ander!

Eenmaal uit de knoop werd er de sokken ingezet en langzaam maar zeker roeiden zij bij hun achtervolger vandaan. De temperatuur steeg narmate de wedstrijd vorderde. Vooral in de wat beschutte sloten was het broeierig warm. Gelukkig had de stuurman een waterspuit bij zich en besproeide roeiers van tijd tot tijd.

Op de helft van de wedstrijd, dit was in de Hooidamsloot, lagen zij op kop van de wedstrijd. Niemand meer voor hun, nu werd het een race tegen hun zelf met de wetenschap dat 1 seconde al genoeg is om te verliezen.

 

Verbeten gezichten sieren de foto. 
En dit is nou het geheime wapen. Gevuld met koud water veroorzaakt zo'n spuit wonderen. 

 

Ondertussen had Moby Dick weer wat meer ruimte gekregen en kon zo mooi door het deelnemers veld laveren. Na de helft van de wedstrijd te zijn gepasseerd ging het enigszins met de wind mee. De snelle Moby Dick moest oppassen voor langzame sloepen want de controle was overal aanwezig. Een straf had je in deze wedstrijden zo te pakken.

De Moby Dick roeide als van ouds met Tiemen Romkes als stuurman en zo werd dit traject vlekkeloos genomen.

 

Na de Hooidamsloot had de Moby Dick alleen nog maar last van plezier vaartuigen die in grote getallen op de Friese wateren aanwezig waren.

In de nauwe sloten kon men de langzaam varende jachten moeilijk inhalen of passeren. De stuurman moest menigmaal zijn stem verheffen om de schippers er van te overtuigen dat deze sloep toch harder ging dan het leek. Sommige zeilbootjes hadden door hun zeilen die dwars van het schip stonden de gehele breedte van de sloot nodig. Ook hier kwam het harde stemgeluid van de stuurman goed van pas en werden de zeilen haastig gestreken om de Moby Dick op volle vaart te laten passeren.

Nog steeds moet er aan getrokken worden.

 

Ook deze sloep gaat niet van zelf. 

 

Voor de Jan van den Berg gingen de laatste kilometer in. Vorig jaar werd hier de wedstrijd verloren. Nu moest er op eigen kracht geroeid worden. Nu moest de wil om te winnen naar boven komen. De ploeg mocht niet inzakken! Stuurman Harmen Romkes bleef choachen. Beurde zijn roeiers op en schreeuwde ze moed en kracht in.

Met de moed der wanhoop werden de laatste kilometers afgeraffeld. Mooi roeien was er niet meer bij maar wat geeft dat. Finishen in een tijd van 2 uur 25 minuten en 12 seconden dat is wat er telde. DRIE seconden sneller dan de West Arvada. De speedcup was binnen!

 

 

Op de laatste brug, die door de Moby Dick gepasseerd werd, stond Thea Biemans van Atlas Uitzend bureau een van de sponsors van de vereniging. Zij moedigden de jongens aan en gaf meteen door dat de Jan van den Berg als eerste over de finish was gegaan.

 

Dit mooie nieuws gaf de roeiers van de Moby Dick nog net even dat zetje dat voor dit laatste stuk nodig was. In dit laatste gedeelte kregen zij nog te maken met langzame sloepen en hier moest men af en toe voor inhouden of omheen roeien. Dit koste tijd en dat bleek. Hun tijd bedroeg 1 uur 58 minuten en 2 seconden. Wel een speedcup maar toch 3 minuten langzamer dan het vorige jaar.

Thea en Tiemen, beiden weer aanwezig!

De cijfers van deze mooie zonnige maar o zo warme zaterdag;

Moby Dick veroverde naast de speedcup een 7e plaats in de Hoofklasse B. In het Overall wedstrijd klassement kwamen zij niet hoger dan een 30e plaats.

De Jan van den Berg won ook de speedcup en behaalde een 6e plaats in de Hoofdklasse A. in het Overall wedstrijd klassement eindigden zij op een 11e plek.

 

Is er reden tot juichen? Zeer zeker! Al is het wel een zacht gejuich. Beide ploegen groeien, worden mentaal sterker en geven niet op voor dat de finish gepasseerd is! Lemmer is a.s. zaterdag aan de beurt. In deze semi thuis wedstrijd moeten de roeiers zich laten zien en moeten zij er voor zorgen dat ze stijgen in hun klassement.

 

Daar was ie dan! De speedcup die in IJmuiden verkeerd was bezorgd.

 

Dames van de Voorbijganger, bedankt!!

Kirsten kwam net terug van vakantie….. 

 

 

……en Roelina is echt aan vakantie toe!

 

Drie weken Canada, prettige vakantie! 

 

 

Alles binnen? Dan snel naar huis toe!

 

 

 

 

 

 

 

Uitslag roeiwedstrijd in Grou

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + one =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.