Het verhaal.

Het verhaal van Meindert de Boer. Chauffeur in het programma De Twaalfde Provincie.

Afgelopen zaterdag was het vroeg dag. Ik keek naar buiten en dacht; wat moet dit worden. Het regende pijpenstelen. Toch toog ik naar Lelystad, waar Omroep Flevoland gevestigd is, in de hoop dat het weer wat op zou klaren.

Bij Omroep Flevoland aangekomen moest ik eerst nog een tijdje wachten totdat er opeens een hele mooie auto voor kwam rijden. Het bleek te gaan om een hele mooie zwarte Mercedes en met deze auto zou ik vandaag mogen rijden. In het begin was het even wennen want ik had nog nooit met een automaat gereden maar toen wij op de snelweg reden was er geen reden meer voor paniek want het ging heel gemakkelijk. Het was alleen een kwestie van gas intrappen en remmen, voor de rest had je niets te doen. Zelfs de ruitenwissers gingen automatisch aan, als er wat drupjes regen op de vooruit kwamen.

  In deze auto reed ik de gehele zaterdag rond.  

We reden richting Bussum waar wij Jan Mulder, van het programma Barend & van Dorp op moesten halen. Ik dacht bij mezelf, Jan Mulder? De Jan Mulder die ook wel ?de hufter van Nederland? wordt genoemd??? Wat moet dat worden. Ik besloot het maar af te wachten.

Toen wij bij zijn huis aankwamen (en het was me toch een groot huis) deed Jan Mulder zelf open en we werden vriendelijk ontvangen door hem en zijn vrouw. We legden uit wat wij vandaag gingen doen en Jan begon direct over het weer en vroeg waarom we geen beter weer hadden meegenomen. Bij Jan Mulder zijn huis werden de eerste opnames gemaakt. Klaas Wilting en Jan Mulder begroeten elkaar en ik moest uiteindelijk de deur opendoen zodat Jan Mulder kon instappen.

We gingen op pad en ik had samen met de regisseur afgesproken dat we via een mooie route door Flevoland richting Lelystad zouden rijden. In Lelystad zouden wij een zogenaamde werfshop bezoeken. Dit is een winkel c.q. werkplaats waar gehandicapten de hele dag worden bezig gehouden met o.a. hout hakken en kaarsen maken. Deze spullen verkopen ze dan weer in hun shop. Welnu, op weg hier naartoe reden wij langs de Oostvaarders plassen waar de omgeving heel mooi is. Terwijl wij hier zo reden werd Jan Mulder geinterviewd. Er werden best persoonlijke vragen gesteld en ook waarom Jan Mulder in de reclame van de Postbank heeft meegewerkt. Hij gaf gewoon toe dat hij zo`n uitstekend aanbod niet kon afslaan.

Een oude bekende van de vereniging.  

Cameraman Ralph Hagemeijer was er in 2001 ook bij toen de vereniging in Londen zat.

 

Bij de werfshop aangekomen werden wij begroet door een stel enthousiaste leden van de werfshop. Tijdens deze opnames merkte ik op een gegeven moment dat mensen echt een rol gaan spelen als zij voor een camera staan. Zo ook Jan Mulder. Als de camera weg is heb je gewoon met een ander soort mens te maken. Dit moet ook wel want deze bekende Nederlanders hebben een bepaald imago wat ze hoog dienen te houden. Het was bij deze werfshop in ieder geval heel gezellig. Er werden nog wat handtekeningen uitgedeeld en wij stapten weer in de Mercedes om naar het volgende item te rijden. Voordat wij dat gingen doen zijn wij eerst wat gaan eten.

Hierna gingen we richting Almere alwaar we een zogenaamde drakenbootrace gingen doen waaraan ook leden van onze eigen roeivereniging mee zouden doen. Gelukkig was het weer een beetje opgeknapt zodat de wedstrijd gewoon door kon gaan. Bij deze roeivereniging aangekomen kregen we een bakje koffie aangeboden in de zogenaamde pandahut. Dit was een blokhut waar je heerlijke pannenkoeken kon nuttigen en het was tevens het clubgebouw van deze roeivereniging. Ondertussen ging ik even kijken hoe deze roeiboten er nu eigenlijk uitzagen en ik moet zeggen, ze zagen er echt mooi uit zo met zo?n drakenkop voorop. Uiteindelijk kwamen Tiemen Romkes met ?zijn? team aan bij het clubgebouw en kon de race aanvangen.

  Hier moest het mee gebeuren. Smal en akelig wiebelig.  
Jan Mulder test de zaak even uit.    

Er werden eerst instructies gegeven door een ervaren roeier zodat er geen ongelukken konden gebeuren. Ook werd er een zogenaamde yell bedacht en die luidde als volgt; yell, yell, yell, deze wedstrijd winnen we wel.

De roeiers uit Almere lachten hier een beetje om want zij waren immers de ?ervaren? roeiers. Ze hadden er echter geen rekening mee gehouden dat hier een stel fanatieke Urkers aanwezig waren die net een portie vis naar binnen hadden gewerkt.

De leden van onze vereniging roeiden met Klaas Wilting en de andere roeiers met Jan Mulder. Ze roeiden naar een brug alwaar de start zou plaatsvinden. Er werd nog even gewacht op de cameraploeg waarna het startsein werd gegeven. Tiemen Romkes spoorde zijn ploeg direct aan en er werd al snel een voorsprong genomen. Uiteindelijk na 300 meter werd er met een bootlengte voorsprong gewonnen.

  Op volle snelheid!  
Daarna werd er weer naar het haventje terug geroeid. Er werden nog wat opnamen gemaakt van het winnende team en toen uiteindelijk alles klaar was zijn we nog even met de hele ploeg wat gaan drinken.    

De roeiers togen weer naar Urk en ik ben nog even blijven zitten met Jan Mulder en Klaas Wilting. Na afscheid te hebben genomen ben ik weer terug naar Urk gereden.

 

Thuis gekomen plof ik moe maar voldaan op de bank om nog even rustig alles te kunnen overdenken van deze leuke ervaring.

 

 

Met vriendelijke groeten,

 

Meindert de Boer

De Twaalfde Provincie chauffeur.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sixteen − = 8

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.