IJmuiden was een race van; `net wel en net niet`.

16-04-2005.
De Moby Dick was net op tijd klaar, Freek was zoals gewoonlijk net aan op tijd, de regen was net op tijd gestopt, een verloren riem werd net aan gepakt, de speedcup werd net aan gewonnen, de riemen waren net niet bol genoeg en de dames vielen net niet in de prijzen. Conditioneel was het, net niet.

De roeiers hadden de afgelopen weken getraind in de Jan van den Berg om toch roei ritme op te kunnen doen. De Moby Dick werd ondertussen gelast, geschuurd, gespoten. Ook de dollen moesten worden aangepast. Deze dollen waren afgelopen vrijdag net op tijd klaar zodat de Moby Dick toch nog met de wedstrijd mee kon doen.

 

Het team bij elkaar te krijgen, in dit korte tijd bestek, bleek een stuk moeilijker te zijn. De meeste roeiers waren er al van uitgegaan dat er niet meer geroeid werd en konden daardoor niet meer vrij krijgen van werk of huishoudelijke verplichtingen. Hierdoor werd de stuurman, die zelf ook nieuw was, gedwongen om er drie nieuwe roeiers in te zetten. Ook zaten er roeiers niet op een plek wat ook niet zo bevorderlijk was voor het verloop van de wedstrijd. Al met al gingen toch twee sloepen naar IJmuiden om de eerste wedstrijd van het seizoen tot een goed einde af te werken.

 

 

 

 

 

De beide stuurmannen. Harmen (Moby Dick)en Tiemen Romkes (Jan van den Berg).

 

 

 

 

 

 

 

Top overleg over de controle van de riemen.

Dit zorgde weer voor 3 strafwatten wat niet in verhouding lag met de strafwatten van vorig jaar. Toen kreeg men het zelfde voor de riemen en de dollen. Nu zijn de dollen conform het reglement.

 

 

 

Voor dat de wedstrijd begon werd er een sloep van stichting KiKaRow 2005 (Kinder Kanker de wereld uit), gedoopt. Deze doop plechtigheid werd verricht door ambassadrice van deze stichting, Yvonne van Gennip. Als voorbereiding op hun monster sponsor tocht, later dit jaar, roeiden zij buiten mededingen met de wedstrijd mee. Deze monster tocht gaat van Uithoorn, Amsterdam, IJmuiden naar Lowestoft en daarna weer terug naar Rotterdam.

 

 

Dit is die nieuwe sloep van KiKaRow 2005.

 

Omdat deze vier roeiers achter elkaar zitten, deden zij buiten mededingen mee.

 

 

 

 

 

Er waren duidelijk meer deelnemers aanwezig dan vorig jaar nu deze wedstrijd, zoals het behoorde, genomineerd was voor alle klassen.

Er deden 17 damesploegen mee. De dames van de Jan van den Berg zouden hard aan de bak moeten om in hun nieuwe en zwaardere Dames hoofdklasse B dezelfde resultaten te kunnen boeken als vorig jaar. Dat jaar waren wonnen zij hier nog de speedcup.

 

 

 

Het was niet echt lekker weer. Het regende constant. Alleen tijdens de wedstrijd bleef het een beetje droog.

 

 

 

 

 

 

Om 13.00 uur gingen zij van start en konden het eerste stuk met de wind mee roeien. Een mooie start en met een perfecte slag hadden zij al gauw de snelheid erin.

Er waren 52 heren sloepen die voor een waar strijd toneel zorgden. De Moby Dick die vorig jaar nog de snelste was moest als laatste startten, samen met de Azorean High. De Azorean High roeide ditmaal met 8 roeiers om zo een hoge klassering te bewerkstelligen.

Aangekondigd als de snelste sloepen van het veld starten zij om 13.30 uur. Als duveltjes uit hun doosjes sprongen beide sloepen weg. In de sprint is de 12 mans Moby Dick uiteraard sneller dan de Azorean High. Geholpen door het mee windje kon er al snel een gat van ongeveer 350 meter worden geslagen.

Inmiddels waren de dames bij het keerpunt aangekomen en werd de boei gerond. Nu moest er tegen de wind in geroeid worden en dit ging toch niet zo makkelijk als er in begin gedacht werd. Want zeg nou zelf 15 kilometer is toch maar een klein stukje, niet dan? Maar toch?

 

 

 

 

 

 

Het keerpunt in de wedstrijd. Letterlijk en figuurlijk.

 

 

 

 

 

 

Dames in aktie met een mooi zicht op het deelnemersveld.

 

 

 

 

 

 

 

Bij de Moby Dick ging het ook niet zonder slag of stoot. Net voor het keerpunt verloor een van de nieuwe roeiers zijn riem. De stuurman, die zijn ogen gericht had op de boei zag vanuit zijn oog hoeken iets langszij drijven. In en reflex liet hij zich vallen en kon nog net het blad grijpen. De roeier kreeg zijn riem terug met een bijnaam erbij en mag zich in vervolg de Gondelier noemen.

Ondertussen werd er gewoon doorgeroeid maar toch kwam de Azorean High met rasse roei schreden naderbij.

 

 

 

De gondelier (R).

 

 

 

 

 

 

 

Na de boei gerond te hebben kregen de roeiers van de Moby Dick ook te maken met de wind.

Net zo als bij de dames werd er al gauw duidelijk dat er nog onvoldoende getraind was.

De Azorean High kwam langszij en de Moby Dick moest alles op haren en snaren zetten om niet door hen voorbij geroeid te worden. De stuurman schreeuwde er gewoon weer pit in. De ongetrainde ploeg toonde veerkracht en roeide stukje bij beetje bij de Azorean High vandaan. Het ging moeilijk want de Azorean High roeide perfect.

Ook de dames hadden het moeilijk. Hoewel zij op het laatst nog een paar sloepen inhaalden en nog een snellere tijd neerzette dan vorig jaar bleek de 1 uur en 40 minuten niet voldoende te zijn om in de prijzen te vallen. Vorig jaar nog de snelste maar nu moesten zij er 3 voor laten gaan. Ook de straftijd kwam weer om de hoek kijken. De bolling in de bladen is nog niet bol genoeg en dit leverde 3 strafwatten op.

 

De Moby Dick roeide bijna de zelfde tijd als vorig jaar namelijk 1 uur en 19 minuten en 50 seconden. Wel een snelste tijd maar het verschil met de 8 van de Azorean High was niet veel namelijk maar 37 seconden en dit moet beter. Veel beter.

Dit kunnen de dames en heren a.s. zaterdag laten zien want dan roeien de beide sloepen in Lemmer.

 

 

Een deel van de organisatie die alles weer perfect voor elkaar had. (Behalve het weer dan)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met de groeten van Harmen.

De uitslag van IJmuiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sixty − nineenfifty =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.