Maasrace?? Fantastisch!

03-09-2005
Maasrace in Rotterdam wordt gehouden tijdens de Wereldhaven dagen. Gegarandeerd een prachtige dag vol met evenementen. Jammer van de mist, hierdoor gingen verscheidene demonstratie met vliegtuigen en helikopters niet door.

 

 

 

  De hele ochtend was er mist. Wel zonde van al dat mooi's. 

Ook met de sloepenrace werd het nog even spannend of deze om 13.00 uur wel door kon gaan. Maar toen alle sloepen in de Leuve haven lagen te wachten kon de havenmeester toch het sein geven dat er van start kon worden gegaan.

 

De sloepen werden van de oude locatie naar de nieuwe gesleept. Daar werd het palaver gehouden.

 

En deze heren zaten aan onze sloep vast. 
Een gezellige sfeer zo met z'n allen bij elkaar. 

 

Een minuut voor de start werd er een vuurpijl afgeschoten zodat een ieder kon zien dat de wedstrijd zo zou beginnen. De Jan van den Berg lag al op de start lijn. De stuurman had positie gekozen vlak naast een controle boot zodat niemand aan die kant naast hem kon gaan liggen. De sloep aan de andere kant werd door de stuurman aangeroepen. Of ze de onderlinge afstand in acht wilden nemen zodat men bij de massale start geen last van elkaar zouden krijgen. Dit gebeurde dus netjes.

 

 

De Moby Dick echter, lag nog in de Leuve haven en kon niet zo snel naar buiten komen. Er roeiden een paar langzame sloepen voor hen en er was niet genoeg ruimte om deze in te halen. De roeiers zaten zich te verbijten maar konden aan de situatie niets veranderen. Toen ook het start sein gegeven werd waren zij net de Leuve haven uit en schoten als een duveltje uit een doosje er van door om zo snel mogelijk het strijd gewoel van wel 60 sloepen te ontlopen. Ze roeiden helemaal buiten om maar waren wel een klap iedereen voorbij. 

 

 

 

Kijk naar de riemen, dat gaat maar net. 

De Jan van den Berg lag midden in dit strijd gewoel. Dit bleef minstens een half uur zo, voordat de sloepen een beetje afstand van elkaar namen.

De Moby Dick was dit al voorbij en had nergens last van. 

 

Het eerste stuk was tegen de stroom in. De Moby Dick die dus al voorop roeide, kon in een strak tempo de race te volbrengen zonder dat zij last van anderen kregen. Als doel hadden zij mee gekregen om hun tijd nog scherper te zetten dan die van vorig jaar.

De Jan van den Berg daarin tegen kreeg het moeilijk. De Pollux een sloep met 8 heren roeiers deed stuivertje wissel met onze dames. De ene keer haalden de dames de Pollux in en even later haalde de Pollux de dames weer in. De snelheid bleef zo wel hoog maar dit koste ontzettend veel energie.

Door strak aan de rechter kant van de Maas te roeien had men het minste last van de tegen stroom. Hierdoor werd er menig sloep ingehaald. De Pollux haalde voor de verandering de dames weer in.

Via het Zuiddiepje onder de Van Brienenoordbrug door om via boei NM19 weer de terug weg te aanvaarden. Ondertussen, u raadt het al, haalden de dames de Pollux weer in.

 

Volaan achter de Voorbijganger aan. 
In de verte kwam de Voorbijganger in zicht. Een dames ploeg die bij de vorige wedstrijd in Makkum nog 5 minuten sneller was, dan de Jan van den Berg. De strijd brak nu echt los!

Toen men dan ook via de Leuvehoofd de Nieuwe Maas weer op roeide had deze sloep nog zo`n 500 meters voorsprong. In dit gedeelte van de Maas komen er verschillende stromingen bij elkaar en ook was dit een druk bevaren gedeelte. Hierdoor ontstond er een golfslag die vergeleken kon worden met de golfslag op het IJsselmeer. De dames kwamen in hun element, de stuurman hield zover hij niet tegengehouden werd door de organisatie, het midden van de rivier aan. Hier was de stroming het sterkst en kropen zij steeds dichter naar de Voorbijganger toe.

 

De dames voelden gewoon dat zij deze sloep nu eindelijk een keer in konden halen en gaven de laatste twee kilometer echt alles wat er nog in hen zat.

De finishlijn kwam steeds dichterbij. De Voorbijganger verloor terrein. Alles leek in slow motion te gaan. De start lijn was een denkbeeldige lijn van 25 meter tussen een controle vaartuig en de kant. De Voorbijganger roeide in het midden met de Pollux. De Jan van den Berg kwam vanaf het midden van de Maas naar binnen toe roeien.

Men gaf elkaar geen duimbreedte toe. Echter de Jan van den Berg moest naar binnen toe om zo reglementair over de finish lijn te gaan. Op de laatste meters lagen de sloepen gelijk waardoor de riemen in de war vlogen. De stuurman schreeuwde dat ze niet moesten stoppen. DOOR ROEIEN. Roeiers van beide sloepen zaten op elkaar te schelden en te schreeuwen.. Hier werd strijd geleverd.

De finish werd gelijktijdig gepasseerd!

 

Het was een foto finish. Helaas was er geen foto genomen. De jury moest de doorslag geven wie er sneller was.

 

De Jan van den Berg Finishte in een tijd van 1 uur 41 minuten en 43 seconden. De Voorbijganger in de tijd van 1 uur 41 minuten en….42 seconden.

Deze tijd was wel 13 minuten sneller dan de tijd van vorig jaar. In de Hoofdklasse B dames leverde dit een tweede prijs op. Over All werden zij 5e.

De Moby Dick finshte in een tijd van 1 uur 20 minuten en 55 seconden. Dit was bijna 5 minuten sneller dan vorig jaar. In de Hoofdklasse B heren veroverden zij een 3e plek. Over All kwamen zij terecht op een 22 plaats.

 

De prijs uitreiking. 

Het resultaat! 

 

   

Uitslag Maasrace

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 1 = three

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.