Moby Dick gaat gewoon door!

15 juni 2002.
De 12 mijl van Hindeloopen.
De wedstrijd begon in het pittoreske dorpje Hindeloopen.
De 57 sloepen lagen opgepakt in de gezellige havenkom
te wachten voor de start van de 22 kilometer lange wedstrijd.
Deze zou op het IJsselmeer geroeid worden.

Waren de weersverwachtingen in het begin van de week nog gunstig, dit bleek op deze zaterdag geheel anders te zijn. Er werden windsnelheden van rond de 6 Beaufort gemeten. De wedstrijdleiding zag hierin aanleiding om de start met een uur op te schorten en de wedstrijd in te korten naar 11,75 km.

Toen eindelijk om 14.00 uur het eerste startschort gegeven werd stond er nog een windkracht 4 tot 5, maar deze was afnemend. De wind werd rustiger maar de zee had nog steeds een hoge golfslag. Om de minuut werd er een sloep afgeschoten. De Moby Dick was om 14.57 uur aan de beurt. Na de haven hoofden gepasseerd te zijn moest er richting een boei geroeid worden die op zes kilometer afstand van de haven lag. Deze zes kilometer werd schuin tegen de wind in geroeid. Normaal roeit de Moby Dick met 75 kilo aan zandzakken voorin de kop. Dit om een betere ligging van de sloep te creëren. Maar bij deze wind en golven bleef de Moby Dick water overnemen.
De kop kwam steeds zwaarder te liggen waardoor het water voorin bleef staan. De stuurman nam snel het besluit om de zakken met zand te dumpen. Dit werd onder het roeien door de boeg roeiers geklaard. Nu kreeg de Moby Dick geen water meer naar binnen en de kop richtte zich op. Het water stroomde naar achteren toe en kon zo door de stuurman uit de sloep worden gepompt. De Moby Dick kon weer op volle snelheid verder gaan. Alhoewel, de snelheid op dit stukje nogal tegen viel. Snelheden van 7 a 8 kilometer per uur konden net aan worden gehaald.
Het gehele deelnemersveld had moeite met de hoge golfslag. De sloepen rolden en schommelden zo naar het keerpunt toe. De zeer goed roeiende Azorean High werd als eerste ingehaald maar de stuurman van deze sloep was slim genoeg om de 12 meter van de Moby Dick als golfbreker te gebruiken. Hierdoor bleef de Azorean High wel en tiental minuten achter de Moby Dick kleven. Doordat er nu verschillende sloepen werden ingehaald zigzagde de Moby Dick door het deelnemersveld. Voor de stuurman van de Azorean High werd het hierdoor steeds moeilijker om de Moby Dick te blijven volgen en moest op een gegeven moment afhaken.
Nadat de boei gerond werd, ging het weer terug richting Hindeloopen. Ditmaal met de wind en de golven in de rug. De stuurman van de Moby Dick maakte handig gebruik van deze wind en golven zodat de Moby Dick over de golven begon te surfen. Op een gegeven moment werd de Moby Dick gepakt door een grote roller van een golf. De sloep werd meegesleurd en behaalde op dat moment een snelheid van wel 19,5 kilometer per uur. Gemiddeld werd er op deze zes kilometer een snelheid gehaald van 13 a 14 kilometer per uur. Door het slechte weer kwam het gemiddelde, over de totale wedstrijd gemeten, niet hoger dan 10 kilometer per uur.
De finish in de haven van Hindeloopen werd gepasseerd met een tijd van 1 uur en 12 minuten en 4 seconden op de klok.Door deze snelle tijd veroverden de roeiers van de Moby Dick de Speed Cup en de beker voor de tweede plaats in het Algemeen Klassement. Roeiploeg Gia roeide 21 minuten langer en werd na berekening eerste in het Algemeen Klassement. Derdes werd de Azorean High uit Katwijk.De roeiers van de Moby Dick doen goede zaken met deze klassering.In het landelijk klassement waar de Moby Dick is ingedeeld (Runner Up Klassement) staan zij nu op een gedeeltelijke eerste plaats. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ foureneighty = 89

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.