Roeiseizoen goed afgesloten.

05 oktober 2002
Victorie tocht Alkmaar.
Ondanks de regen en de harde wind verbeterde de
roeiers van de Moby Dick hun tijd met 1 minuut en 11 seconde
ten opzichte van het vorig jaar.

 

Het tijdstip waarop vertrokken moest worden viel hard tegen
voor een vrije zaterdag ochtend. Om zeven uur vertrok
de bus met de Moby Dick, er achter,
richting Alkmaar. Er bleef een auto wachten op de
langslapers die wakker gebeld moesten worden. In Alkmaar was
de "Victorie-tocht-Alkmaar" georganiseerd door de "Algemene Vereniging Oud-Personeel van de Koninklijke Marine" en de 8 Oktober Vereniging 'Alkmaar Ontzet'.
De wedstrijd telde mee voor het Runner Up klassement waar de Moby Dick in uitkomt. De laatste wedstrijd van het seizoen moest na al de voorgaande successen dus goed afgesloten worden. Er was de afgelopen week daarom tot in het donker toe getraind.Vooral op het nemen van bochten en het snel voor een brug kunnen stoppen of accelereren was uit ten treure geoefend.

De Moby Dick werd om 9.00 uur gelost en na zich te hebben ingeschreven roeide de bemanning naar het start gedeelte. Deze start vond plaats bij het politiebureau en daar moest men ongeveer een half uur in de sloep wachten voor dat zij mochten starten. Ondertussen was het begonnen te hozen en al de deelnemers waren door en door nat voordat de wedstrijd begon. Echter de stuurman van de Moby Dick, Tiemen Romkes, had een groot stuk plastic zeil meegenomen en had dit over de roeiers en de Moby Dick gespannen. Zo konden zij droog aan de start verschijnen. 
Het zou een moeilijke wedstrijd worden met veel bruggen en smalle doorgangen waardoor inhalen soms onmogelijk was of alleen op 'vriendelijk verzoek' aan de langzamer boten of die aan de kant wilden gaan. Stuurmankunst en souplesse van de roeiers waren in deze wedstrijd van essentieel belang. 
De eerste start was om 10.30 uur en er werd om de twee minuten gestart in groepjes van drie sloepen. Er deden 61 sloepen mee waaronder vele snelle boten. Onder de deelnemers bevonden zich ook de naaste concurrenten van de Moby Dick, de Yellow Fin en de Azorean High. De Moby Dick startte om zes minuten voor 11. De start ging grandioos. Maar na 150 meter moest er een haakse bocht genomen worden met meteen daarna een zeer smalle brug.Deze bocht en brug kende men nog van vorig jaar en men wist dat er onder deze brug niet geroeid kon worden. Zo moest, na het nemen van deze haakse bocht, er met twee a drie krachtige slagen genoeg snelheid aan de Moby Dick worden gegeven om met voldoende vaart onder de brug door te kunnen glijden. Na dit obstakel kon men beginnen aan de 16 kilometer. Het waren twee ronden van 8 kilometer die geroeid moesten worden en zo kwam het voor dat er boten waren die twee keer ingehaald werden. 
Met de vele sloepen op dit parcours was het een drukte van belang voor de vele bruggen.Voor de nauwe bruggen hadden de langzaamste boten voorrang of als ze sportief genoeg waren lieten zij de snellere boten voor. Maar dit gebeurde niet altijd. Het werd een wedstrijd van hollen en weer stilstaan. Van scherpe bochten en sterke staaltjes stuurman kunst. Ook werden er boten gepasseerd door met maar 1 kant te roeien en de andere kant werden de riemen langszij gehouden om toch deze langzamer roeiende boten in te kunnen halen. De Azorean High en de Yellow Fin waren niet te zien in dit bochtige parcours. De roeiers werden daarom continu opgejaagd door de stuurman om toch de snelheid hoog te houden om deze twee snelle sloepen voor te blijven. Dit luidkeels geschreeuw was zelfs op Urk te horen! Voor het eerst was er een wedstrijd tijdens de uitzenduren van het programma Visser en de Vries van URK FM. Cees de Vries nam deze gelegenheid waar om stuurman Tiemen Romkes eindelijk eens life onder een wedstrijd te kunnen interviewen. Dit interview, zoals u wel kunt begrijpen, was doorspekt met luidkeelse aanwijzigen aan de roeiers.
De finish tijd van de Moby Dick was 1 uur en 15 minuten en 6 seconden. De Yellow Fin finishte in een tijd van 1 uur en 17 minuten en 18 seconden en de Azorean High in een tijd van 1 uur en 18 minuten en 10 seconden. Met deze tijd veroverden de roeiers van de Moby Dick de Speed Cup en door dat de Moby Dick de snelste ronde had wonnen zij ook nog de Super Speed Cup. Na berekening werd de Moby Dick 18e en de Yellow Fin 19e in het Algemeen Klassement. 
 
 
 
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

eightentwenty − = fourentwenty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.