Wolter Huisman in de Slag om de Zaan.

18-04-2015.

Het roeiseizoen voor de heren van roeiploeg Urk is nog maar twee weken van start, en de eerste wedstrijd stond afgelopen zaterdag al weer voor de deur. Zoals al enkele jaren is de slag om de Zaan de eerste wedstrijd voor de heren. Een race van ruim 16km is een mooie openingswedstrijd voor het seizoen. Voor deze race waren de verwachtingen niet al te hoog. Met maar vier trainingen, waarvan er twee met slecht weer waren, wist de ploeg dat dit geen top race zou worden. Maar toch ging men hoopvol naar Zaandam om zo de eerste wedstrijd kilometers van dit jaar te roeien. Ook een mooie voorbereiding op de wedstrijd van volgende week. Dan staat Grou op het programma een wedstrijd van 22 km.

In tegenstelling tot de dames gingen de heren s’middags pas van star, dus zij hoefden niet zo vroeg richting Zaandam. Om iets over half twaalf kwamen de heren aan in Zaandam, mooi op tijd, en zo konden ze ook de dames van de Jan van de Berg nog zien finishen. Inmiddels had de stuurman de Wolter Huisman ingeschreven. En nu moesten ze wachten tot twaalf over twee totdat het startschot voor hun zou klinken. Het wachten was echter geen straf want het zonnetje scheen. Ondertussen konden ze nieuwkomer Hessel Romkes voorbereiden op de wedstrijd. Dit ging gepaard met vele sterke verhalen en Hessel begon zowaar een wat gespannen indruk te maken.

image2

Kwart voor twee gingen de eerste herensloepen van start, en de Wolter Huisman moest zich achter de startlijn begeven om daar nog een krap half uurtje te wachten totdat eindelijk het startschot klonk. De heren gingen onder aanmoediging van de dames en aspirant roeier, Luut de Boer, van start. De Wolter Huisman ging samen met de Thussenuit uit Katwijk van start, maar kon hier al snel afstand van nemen. De ploeg ging goed van start en na enkele honderden meters was de spanning gezakt. Het slagtempo was goed en de heren konden nu geheel hun eigen race roeien. Vele bruggen werden moeiteloos genomen en langzamerhand kwamen de al eerder gestarte sloepen in zicht. Een voor een werden diverse sloepen ingehaald en langzaam schoof de Wolter Huisman op naar voren. Na ruim 8,5km was het keerpunt bereikt en werd de keerboei moeiteloos gerond en kon men met de wind in de rug koers zetten richting finish. Voor de race had de stuurman van de Jan van de Berg de stuurman van de Wolter Huisman ingelicht over de boeien voor de Zaanbrug. Deze ware door ligging en zonlicht moeilijk te zien. Dit was echter niet iets waar de stuurman zich druk over maakte. De route was aandachtig bestudeerd en de moeilijke punten waren bekeken. En zo kon de stuurman een scherpe race sturen en daar waar mogelijk was werden alle boeien keurig en scherp genomen

image1

Na 16,35 kilometer finishte de Wolter Huisman in een tijd van 1:35:04. Zeker niet slecht is zo aan het begin van het seizoen. Maar eerlijk is eerlijk er moet nog wel hard getraind worden voor de volgende wedstrijden.

De Wolter Huisman eindigde met deze tijd 7e in hun eigen klasse. (3e klasse) en 27e in het algemeen klassement.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + four =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.