Speed Cup voor de Moby Dick

1 juni 2002.
Sloepenrace te Grou.
De wedstrijd in Grou speelde zich af onder
zomerse omstandigheden. Alles was zeer
strak en perfect georganiseerd. Er waren 2
kranen die de 54 sloepen in een snel tempo
laadde en losten.

De organisatie moest even kijken met wie zij de Moby Dick lieten starten omdat de naaste concurrent de Yellow Finn niet van de partij was. De Snurk uit Harlingen mocht samen met de Moby Dick starten om 12.46 uur. De Moby Dick en de Snurk waren nu eens niet als laatste. Na hun start, startten er nog 6 Kromhout Whalers. Deze sloepen roeien nu in een eigen klassement. 
Doordat er maar twee sloepen per keer startten en er nauwelijks wind stond verliep de start vlekkeloos. Na een slag of tien werd de Snurk al op achterstand gezet waarnaar de 20 kilometer lange jacht begon op al de 47 andere sloepen. Doordat in begin van het traject er 3 hoogwaterstand sluizen gepasseerd moesten worden was het van belang om de langzamer sloepen voor deze sluizen in te halen. Deze sluizen waren zo nauw dat de Moby Dick nog geen 10 centimeter, aan beide zijden, aan ruimte overhield. Bij de eerste werd er net voor de sluis nog een langzame sloep ingehaald maar bij de overige twee moest de Moby Dick op halve kracht roeien om een langzame sloep voor te laten gaan. Dit gaf de roeiers wel de stimulans, om na de sluis, als een speer er van door te gaan om de verloren tijd weer in te halen.
Door het mooie weer waren er veel volgboten. Deze mogen in principe de sloepen niet hinderen. De stuurman van de volgboot van de Abel Tasman had alleen oog voor hun eigen sloep en zag niet dat de veel snellere Moby Dick er aan kwam. De volgboot lag in het vaarwater van de Moby Dick en hinderde zo de doorgang. De stuurman moest zijn geweldige stemgeluid laten horen om de aandacht van de stuurman van deze volgboot te trekken. Na veel Urker schreeuw geweld ging de volgboot eindelijk opzij. Ook hier moesten de roeiers van de Moby Dick weer afremmen, waardoor er weer tijd verloren ging. 
Via het Pikmeer, Wijde EE, de vaargeul naar de Kromme EE vervolgens door de Hooidamsloot ging het naar de Grutte Kritte om daar via de Folkersloot weer naar de finish in Grou te roeien. De meeste meren, vaarten en kanalen waren ontstaan door afgravingen naar veen. Hierdoor waren deze doorgangen niet zo breed en niet zo diep. Maar in tegenstelling tot vorig jaar, toen het windkracht 6-7 waaide en waardoor de meeste sloepen in een grote groep bij elkaar roeiden, waren ze nu mooi verdeeld over het hele traject. Zo kon de Moby Dick al de overige sloepen netjes en vlot passeren.
Op sommige ondiepe plaatsen leek het net of de Moby Dick aan de bodem zat vastgeplakt, zo vertelde de roeiers later. Hierdoor moest er extra veel kracht worden gegeven om de snelheid er in te houden. Alleen bij de Folkersloot dreigde het weer mis te gaan. Net zoals vorig jaar lag er ook nu weer een langzame sloep,voor de Moby Dick, die deze vaart in zou schieten. Was het vorig jaar de Stad Kampen nu was het de Leeuwke uit Leeuwarden. Toen de sloepen naast elkaar lagen te roeien, zo vertelde de stuurman van de Moby Dick, gingen de riemen van de Moby Dick het eerst in het water. De riemen van de Leeuwke waren op dat moment uit het water. Het paste precies. Maar op een of ander manier zag de stuurman van de Leeuwke het niet zo zitten dat er op deze manier geroeid werd. Hij gaf een onverwacht commando waardoor de Leeuwke als nog het riet in voer. Hierna was het ruimbaan naar de finish toe.
Er werd nog eens flink doorgetrokken en de sneldheids meter schommelde op dat moment tussen de 13 en de 13,5 km per uur.Onder luid applaus van het vele aanwezige publiek, kwam de Moby Dick als tweede de haven van Grou binnen. De tijd van 1 uur 45 minuten en 45 seconden was een verbetering van 11 minuten ten opzichte van vorig jaar. Alhoewel het toen bar slecht weer was. De sloep van de Visserijschool , de Jan van de Berg, was ook van de partij. Deze roeiers finishte in een tijd van 2 uur 3 minuten en 55 seconden en behaalde hiermee een verdiende 27 plaats.De Moby Dick veroverde de speedcup en een 11e plaats in het algemeen klassement. Als wij na 3 wedstrijden de balans opmaken dan is er een stijgende lijn te zien in de behaalde resultaten van de Moby Dick. Elke wedstrijd stijgen zij een paar plaatsen in het algemeen klassement. In het Runner-up klassement, waar de Moby Dick in uit komt, staan ze nu al op een eerste plaats.De volgende wedstrijd is op 15 juni in Hindeloopen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

three + = six

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.