Wat een mooie dag!

30 mei 2009.
In de begin van de week waren de weersomstandigheden van dien aard dat er zelfs niet geroeid kon worden.

Maar naar het einde toe kwam er steeds meer mooi weer richting Urk waaien. Deze zaterdag was het perfect weer.  
 
vtr096.jpg 
Johannes Schinkel zorgde ervoor dat
alles er in en uit het water werd getild.
vtr091.jpg
Tiemen in overleg met de Havenmeester Jan van den Berg die het een en ander weer piekfijn geregeld had.
 
Samenvallend met Urkerdag werd al weer de 3e VuurtorenRace georganiseerd. De hoofdsponsor voor deze race was dit jaar Tankstation Westwal. Samen met Juwelier Romkes, Bouwbedrijf van der Weerd Kampen, Oliehandel Vermeulen Kampen, Ehrbecker Schiefelbusch Groningen en Constructor Dexion Holland werd deze race mogelijk gemaakt.  
   
 vtr095.jpgGijs op z’n best!
   
Voor deze race hadden zich 13 sloepen ingeschreven en samen met de eigen sloepen zouden er 16 aan de start verschijnen. De lijst van de deelnemers bestond uit
Visbyvaarder, Gia Light, Te Maru, Mare Australis, Jan van Schaffelaar, Voorganck, Twister Hè-bootje, NWH Salland, Curved Wood, Oksewiel I, Stad Kampen, Doorhaler, Moby Dick, Wolter Huisman en de Jan van den Berg.
   
De route ging via de vaar route boeien naar de UK2 daar werd gekeerd en via de Vormt boeitjes ging men weer terug naar de haven. De afstand bedroeg dit jaar 11,5 km. Dit alles werd bij het palaver uitgelegd. Leek moeilijker dan het was.   vtr097.jpg
   
Een afstand die voor niemand moeilijk zou wezen maar er was nog wat anders. Leek het in de haven dat het een makkelijke race zou worden maar eenmaal op het water zorgde de wind voor de pittige noot in het geheel. 
   
De sloepen gingen twee om twee vanaf half 12 van start. Het starten verliep vlekkeloos onder het toeziend oog van honderden toeschouwers. Deze zagen een vreemde bemanning in de Moby Dick zitten. Tijdens de IJsseldelta dagen te Kampen waar de Moby Dick een trainings ronde van 30 km roeide werd er afgesproken dat als de Stad Kampen op Urk kwam deze dan in de Moby Dick mocht roeien.  vtr098.jpg
   
Dus roeiden de Urkers in de grote zware Stad Kampen en dat was wel even wennen. Is in de Moby Dick alles gemaakt om snel te varen in de Stad Kampen ga je terug in de tijd.
   
vtr092.jpg 
De Moby Dick met een vreemde bemanning.
vtr093.jpg
De Stad Kampen ook met een vreemde bemanning.
   
Onder het toeziend oog van een ere gast uit Australie roeiden de Mare Australis en de Te Maru deze wedstrijd. Een bijzonder gebeurtenis als u de geschiedenis van de te Maru weet. Vandaar dat deze ook met de Australische vlag voer.
 
De wedstrijd was dus pittig en verliep goed. Alle sloepen roeiden een mooie wedstrijd. Wel werd de Jan van den Berg in de eindsprint gehinderd door een Duits zeiljacht dat zonder op of om te kijken geen ruimte voor de sloepen race overliet.    
   
vtr0910.jpg

Deze foto mocht absoluut niet in de krant maar hier wordt echt om de laatste seconden gestreden.

U ziet het Duitse zeiljacht al op de Jan van den Berg af komen varen.

   
Of je moet de uitslag een incident noemen. Deze werd even verkeerd berekend door onze rekenmeester(wonder). Sommige sloepen werden voor dames aan gezien terwijl het heren waren. Dit mocht echter de pret niet drukken van deze wedstrijd. Immers er is nog geen VuurtorenRace zonder een reken of route fout geweest dus werd ook nu de prille traditie niet doorbroken. 
   
Ja het is weer gebeurd! Begint een gewoonte te worden. Maar dat mocht de pret niet drukken. Onze voorzitter kon er in iedergeval smakelijk om lachen. vtr0911.jpg 
   
Er werd onderling wat gegoocheld met de prijzen en zo was iedereen weer tevreden. 
   
De eerste prijs bij de heren werd binnen gehaald door (en dit is dus de juiste uitslag) de Oksewiel en bij de dames ging de eerste prijs naar de Gia Light.
   
De wedstrijd werd afgesloten met een roeiers maaltijd waarbij Jannus Mink voor de gezellige muziek zorgde. 
   
vtr091ab.jpg 
Jannus nog bedankt voor de gezellige muziek!

vtr099.jpg
Trouwens de bemanningsleden van de redingsboot worden ook hartelijk bedankt voor hun inzet!
   
Onder deze link de enige echte uitslag voor de heren.  Dan vindt u hier de uitslag van de dames. 
   
   
vtr094.jpg  Wat denk je na zo’n dag? Dan is iedereen wel aan een goede nacht rust toe!

Hopelijk tot volgende jaar! Doei! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

66 − = fourensixty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.