ZeemanMariflexSloepenRace editie 9

23-05-2015. De 9e editie van de VuurtorenRace werd omgedoopt naar de hoofdsponsor. ZeemanMariflexSloepenRace 2015.

In de eerste instantie leek het erop dat deze race niet door kon gaan. Windmolen en Urkerdag activiteiten slokten grote delen van het haventerrein op. Goed overleg met de havenmeesters leverde het in de eerste plaats plek op op de kop van de haven.

Naarmate de datum dichterbij kwam haakten de markt en de braderie af en bleef er een plekje op het haventerrein over waar de 150 roeiers + gasten plaats konden nemen. Na wat verwikkelingen kon dus de 9 editie van start gaan.

Om 9 uur arriveerde de kraan die bediend werd door Henk Herms. De meeste sloepen druppelde binnen en werden voorzien van een lekker bakje koffie en cake/taart naar keuze. Iedereen kon zich rustig klaar maken voor de race en de stuurmannen werden om 11.30 uur ingelicht over de nieuwe route. ZeemanMSR15SAM_5966

Doordat het windmolenpark in aanbouw is zijn er veel nieuwe boeien rond Urk in het water gelegd. Het park wordt hiermee omringt en daarbinnen mogen de boten niet komen. Enig uitleg was dus op zijn plaats.

Route

ZeemanMSR15SAM_602514 Sloepen deden aan deze editie mee. Uit alle windstreken van Nederland kwamen ze en ditmaal kwamen er 4 sloepen uit de buur dorpen. De eerste start was om 12.30 uur. De Mare Australis uit Tollebeek en de Leeuwke uit Lemmer mochten het spits afbijten en begonnen aan de bijna 14 kilometer tocht over een woelig IJsselmeer.

De rest volgde om de twee minuten en nu was het wachten op de eerste die binnen zou komen.

 

Op het IJsselmeer werd nu een strijd uitgevochten tussen de sloepen. Gelukkig was er veel ruimte en kon iedereen zijn eigen wedstrijd roeien. ZeemanMSR15SAM_6200

De wedstrijd werd begeleid door Egbert van Veen van KD Workboats.

 

 

 

Controle boten waren het zeilschip van Juriaan Romkes ZeemanMSR15SAM_6269die de zaak bij boei UK10 in de gaten hield. Op de rib van Klaas Post zat Omroep Flevoland die een opname maakten voor het programma Maak het mee. Tevens controleerde Klaas Post dat iedereen de boei, die tegen de Lemsterdijk aan ligt, goed ronde.

Er werd natuurlijk gehoopt dat de Wolter Huisman als eerste de haven binnen zou komen maar het werd de Haarlemmerhout. Maar wat later bleek was die door de wedstrijdleiding om de verkeerde boei gestuurd. Een foutje dat later in de berekening werd recht getrokken.

Wel zette de Wolter Huisman de snelste tijd neer van 1:25:14 daarmee werd een 5e plek behaald.

De eerste prijs was een zilveren hanger met daarin een mooi uitgesneden sloep. Deze door Juwelier Romkes beschikbaar gesteld prijs werd gewonnen door de Serdon uit Ens.

Bij de vrouwen bleef de Mare Australis uit Tollebeek nipt voor op de Jan van den Berg en sleepte daarmee de begeerde hanger in de wacht.

Nu was het tijd voor een bak lekkere kibbeling en de bijna wereld beroemde gerookte pooien van Kees Woord!

De organisatie bedankt alle sponsoren en vrijwilligers voor deze mooie dag.

 

Uitslag Heren.                         Uitslag Dames.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oneenfifty + = sixty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.