Gelukkig was de chauffeur niet de stuurman?

22 april 2006.
De 10 mijl van IJmuiden geld voor de roeiers van de Vereniging Roeiploeg Urk als de eerste wedstrijd van het seizoen. Een makkelijke heen en weertje zonder al teveel obstakels. Maar er kunnen andere factoren meespelen die de zaak danig in de war kunnen schoppen.

Bijvoorbeeld; Tiemen Romkes de vaste organisator/regelaar/stuurman die niet mee kon, een chauffeur die het even niet meer weet en zich door dames laat be﮶loeden, het weer, een rondingsboei en een verkeerde indeling van de Jan van den Berg. Deze werd namelijk bij de mannen ingedeeld.

Dus het werd toch weer een wedstrijd met alles er op en d?r aan.

 

Tiemen Romkes heeft momenteel een sabbatical en bouwt zijn huis om tot een kasteel. De stuurman van de Moby Dick werd Abraham Ras die vorig jaar ervaring opdeed met het tweede team. Samen met Harmen Romkes die weer aardig hersteld is van zijn verbrijzelde enkel namen zij de honneurs waar.

 

Op weg naar IJmuiden raakte de bus met de Jan van den Berg erachter op een of andere manier de Moby Dick kwijt. Daardoor kon de chauffeur het bord IJmuiden niet meer vinden. Gelukkig waren ze vroeg genoeg op weg gegaan zodat dat na een uur omzwerven, IJmuiden toch gevonden werd. Tot half twaalf konden de sloepen gelost worden. Om vijf over half twaalf stond de Jan van den Berg onder de kraan. Net op het nippertje!

 

Abraham snapte niet waar de Jan van den Berg was gebleven.

 

De tijd dringt, het takelen was bijna voorbij! 

De weersvoorspellingen waren goed. Mooi weer en veel zon. Heel wat anders dan de trainingen van afgelopen weken die gevuld waren met veel wind en lage temperaturen.

Maar het bleek toch anders te zijn. Ook nu bleven de temperatuur laag en liet de zon zich niet zien. Koud, winderig en guur, omstandigheden waar de heren en dames de afgelopen trainingen aangewend waren geraakt. Een voordeel?? Wie zal het zeggen.

 

De start en de race verliepen perfect voor de beide ploegen. De Jan van den Berg startte als 40e en de Moby Dick als laatste met de snelle Azorean High. 72 Sloepen waren er op dit moment op het Noordzeekanaal. Aardige drukte die er voor zorgde dat je flink op je tellen moest passen bij het inhalen.

 

 

De dames van start bij de eerste wedstrijd van het seizoen en in de Hoofdklasse A.

 

 

Ook bij de rondingboei was het een gedrang van jewelste. Deze lag op zo`n 8 kilometer van de start. Beide sloepen probeerden voor deze boei de voor hen roeiende sloepen in te halen om zo ruimte te krijgen, om de boei lekker scherp te ronden. Maar het mocht niet zo wezen. Aangekomen bij de boei moesten zij helemaal buitenom er om heen. Er lagen er wel een stuk of vier naast en door elkaar en dan moet je al gauw een meter of 100 om roeien. Dit kost tijd en kracht wat je op deze korte afstand niet kan missen.

 

De Moby Dick bij het passeren van de dames. 

Abraham maakt foto's die, zoals je in het fotoalbum kan zien een 'beetje' wazig zijn.

Of kwam dat door de boeggolf van de Jan van den Berg??

 

 

 

De dames werden opgejaagd door de mannensloep Leeuwke. Deze bleef lekker in het kielzog van de Jan van den Berg hangen. De stuurman kreeg de zenuwen van deze sloep, die bijna het roer van de Jan van den Berg raakte zo dicht zat hij achter de dames.

De dames lieten zich opjagen door de Leeuwke  

 

De dames gingen over op een tussensprint en liepen zo bij het Leeuwke vandaan.

 

De Moby Dick was ondertussen flink op stoom. De geroeide tijd van vorig jaar wilden zij verbeteren. Alhoewel er een stevige bries op de terug weg stond kon de Moby Dick met twee nieuwe roeiers de snelheid goed vasthouden. Met de tanden op elkaar finishten zij in een tijd van 1:18:28. Toch anderhalve minuut sneller dan vorig jaar.

 

Er wordt hier flink gezwoegd.

 

Ook in de Jan van den Berg zaten debutanten. 

Er kwamen bij de Jan van den Berg nog een tweetal dames sloepen achterop varen. Voor de snelste tijd moesten zij dit tweetal voor blijven. Dit zorgde ervoor dat het laatste kwartier flink aan het hout getrokken moest worden. Niet zonder resultaat! De tijd van 1:35:03 was 5 minuten sneller dan die van vorig jaar. Hulde!

Wat betekende dit voor de eindklassering?

De Moby Dick veroverde een 11e plaats in de Hoofklasse B en een 35 plek in het Algemeen klassement. Tevens waren zij de snelste heren sloep en kregen de Speedcup mee naar huis.

De dames bleken ook de snelste te zijn alleen kregen zij niet de speedcup mee naar huis. Door de verkeerde indeling ging deze naar de Voorbijganger. Maar dit is inmiddels recht gezet en de beker komt spoedig naar Urk toe.

Het eerste treffen in de Hoofdklasse A leverde de dames een 7e plek op. In Algemeen klassement belanden zij op een 14e plaats.

 

De roeivereniging Hattem Roeit had een dames roeier te kort en vroegen aan ons of wij er een over hadden. Josephine van Veen was zo sportief om deze dames uit de nood te helpen en roeide deze wedstrijd in de Scapa Sport. Met een tijd 2:02:43 roeiden zij deze zes persoons sloep de finish over.

 

 

 

 

 

Een leuk begin van een veel belovend roeiseizoen! 

Uitslag 10 mijl van IJmuiden   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ sixenseventy = 86

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.