Lemmer is dichtbij maar toch voor de roeiers, net te ver.

23-04-2005.
Lemmer is een wedstrijd met veel uitersten. Je denkt dat je snel roeit en de sloep gaat dan langzaam. Je krijgt het gevoel dat je bijna niet vooruit komt en de sloep loopt dan zomaar 14 kilometer per uur. Ook het weer is meestal slecht en nu was het stralender dan ooit.

Ondanks dat er sommige roeiers niet op de training aanwezig konden zijn werd er de afgelopen week hard getraind. De weersomstandigheden zaten niet mee, regen en veel wind zorgden voor koude avonden. De 22 kilometer in Lemmer moest een verbetering tonen met de wedstrijd in IJmuiden en dit krijg je alleen door keihard te trainen.

 

 

"De rijen kort houden en na het lossen direct naar het parkeer terrein toe.

Oet morn."

 

We zijn in Friesland.

 

Snel en soepel, zonder oponthoud werd alles gelost.

 

 

 

 

 

 

"Wat denk je wat er onder mijn Civic zit?"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Jan van den Berg startte om 12.33 uur samen met de Xantippe uit Harlingen. De Moby Dick startte, hoe vreemd ook, niet als laatste en deed dit met de Jan Backx uit Rotterdam om 12.44 uur.

Wat de bedoeling van de wedstrijdleiding was om de Moby Dick vroeger te laten starten was niet helemaal duidelijk maar hierdoor hadden zij veel minder last van andere sloepen. Deze kwamen in de nauwe vaarten regelmatig met elkaar in aanraking. Naast bezwete hoofden veroorzaakte dit ook nog eens verhitte gevechten. Totaal deden er zo?n 52 sloepen mee aan deze goed georganiseerde wedstrijd.

 

 

 

Lachen als een boer die nodig moet.

 

Even geduld dames er zijn nog 26 wachtende voor u.

 

 

 

 

 

Als je alles vrij snel inhaalt moet je de rest van de wedstrijd voor je zelf roeien. Je hebt niemand om je aan op te trekken of naar toe te roeien. Van te voren werd de nieuwbakken stuurman daarom zodanig ge﮳trueerd dat hij de snelheids meter in de gaten moest houden zodat de roeiers geen kans zouden krijgen om in te zakken.

In het nauwe jachthaventje kon er niet warm geroeid worden. Zo?n koude start vergt nogal wat van de conditie van de roeiers. Maar na een minuut of 20 begon het lekker te lopen bij de beide ploegen.

 

 

 

 

 

Bijna geen ruimte om bij de start te komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Xantippe van de Maritieme Academie Harlingen.

 

Deze startte samen met de Jan van den Berg.

 

 

 

 

 

 

De Jan van den Berg begon jacht te maken op de andere dames ploegen die voor hen gestart waren. De Trewes 3 bleek ditmaal de grote concurrent te zijn. Deze dames roeiden sterk en de Jan van de Berg had grote moeite om deze sloep bij te houden laat staan in te halen.

 

 

 

De Moby Dick ging de Jan van den Berg voorbij net voor het zijkanaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op kop de Moby Dick met daarnaast de Trewes 3

 

 

 

 

 

 

 

 

De stuurman van de Moby Dick wilde, voor dat zij bij het zijkanaal waren, alle sloepen ingehaald hebben om zo vrijelijk door de nauwe openingen te kunnen varen.

Dit gelukte en bij de enige brug die zij passeerden lagen zij mooi op kop. Aangemoedigd door de vele Urker supporters die op deze brug stonden vervolgden de roeiers de wedstrijd??. alleen. Nu moesten zij zelf de wedstrijd maken. Een strijd die steeds zwaarder werd. Het gevecht met je zelf. Een gevecht om steeds maar weer die sloep op de juiste snelheid te houden.

 

 

 

 

De Moby Dick loopt uit en de Jan van den Berg zit hier de Trewes 3 nog op de hielen.

 

In de verte de enige brug in dit parcour.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De beste stuurlui staan op de brug.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het kanaal uit en via het Brandermeer weer een kanaal in. De wind werd ?tegen? en de man met de hamer sloeg raak! Snelheid zakte en de stuurman schreeuwde. Gelukkig stonden er aan de kant weer de Urker supporters die de stuurman, met schreeuwen, bijvielen.

Een telefoontje van Tiemen Romkes, stuurman van de Jan van den Berg, die de positie van de andere snelle sloepen doorgaf, zorgde er voor dat de stuurman van de Moby Dick, Harmen Romkes, precies wist wat er nog gedaan moest worden. Het team werd opgezweept en de laatste zware lootjes vingen aan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Supporters van de Urker roeiers en natuurlijk werden ook de andere roeiers aangemoedigd.

 

De dames van de Jan van den Berg kregen het nog zwaarder te verduren. Zij liepen in begin langzaam in op de Trewes 3. Meter voor meter kwamen zij dichterbij. Tergend langzaam kwamen zij langszij. Tot het moment dat zij ook wat tegenwind kregen. Er knapte iets bij de dames en Trewes 3 begon langzaam bij de Jan van den Berg vandaan te lopen. De stuurman probeerde van alles maar conditioneel zaten de dames er doorheen.

Ook anderen hadden het zwaar!

 

 

De laatste zes kilometer ging het weer over het Brekke Meer. Door dat het hier weer wat dieper werd liep de snelheid ook weer op. De dames vatte weer een beetje moed en probeerden de het gat niet te groot te laten worden. Toch was de achterstand nog zo?n twee minuten. De Jan van den Berg finishte in 2 uur 35 minuten en 21 seconden. Met deze tijd werden zij 2e in het wedstrijd klassement en 1e in hun eigen B klassement. De Trewes 3 die de snelste tijd had werd 1e in het wedstrijdklassement en in hun eigen A klassement.

 

De Moby Dick finishte in de snelste tijd, 2 uur 1 minuut en 40 seconden. Daarmee behaalden zij een 20e plaats in het wedstrijd klassement en een 5e plaats in hun eigen B klassement.

De Moby Dick deed er zo?n 3 minuten langer over dan vorig jaar. De dames zijn conditioneel ook nog niet in vorm.

 

De strijd is nog niet gestreden. Deze is nog maar net begonnen!

 

 

 

De uitslag van Lemmer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

fiveenfifty + = 62

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.