Grachtenrace Zwolle-Wolter Huisman

20-06-2015. Vandaag stond op het programma voor de heren van Roeiploeg Urk, de grachten race van Zwolle, deze keer een veel besproken wedstrijd binnen het team. Want immers voorgaande jaren wisten zij iedere keer met de Moby Dick de speedcup te pakken. Dit jaar was het de bedoeling om dit met de Wolter Huisman te doen. Weken lang werd er getraind voor deze spannende wedstrijd maar de ploeg was zich er ook van bewust dat er in Zwolle ook een onvoorspelbare factor is. Namelijk, door de smalle grachten en de vele sloepen is het niet overal mogelijk om in te halen. Daardoor kan het zijn dat je vele kostbare minuten moet wachten voordat je de ruimte hebt om in te halen.

20 juni zaterdag vroeg in de morgen. Een deel van de ploeg kwam bijeen bij de schuur, evenals Pieter Bakker en Rick de Munnink. Zij reisden mee naar Zwolle om de heren en de dames aan te moedigen. Na een goed uur kwamen ze aan in Zwolle, en konden gelijk terecht bij de kraan. Om van daar, op eigen kracht naar de startplaats toe te gaan. (alvast even los roeien) Nu moest de ploeg enkele uren wachten, maar met het mooie weer was dat geen enkel probleem. De heren konden zo de dames ook nog even aanmoedigen die om 11:13 moesten starten.

Om 13:00 uur kwam de rest van de ploeg. Zij waren om diverse redenen later vanaf Urk vertrokken. Zo konden we samen als team nog een goed uur voorbereiden, bespreken en oppeppen. Langzaam naderde het moment dat we moesten starten. Snel werd door Gerlof nog even de gopro aan het startnummer vastgemaakt. Nog eens sprak de stuurman zijn ploeg toe. De touwen werden los gemaakt en men begon warm te roeien.

Inmiddels was de legendarische Yellow Finn daar ook mee bezig. En de stuurman van de Wolter Huisman kon het niet laten om even een rondje te maken om de Yellow Finn. Even uitdagen, even elkaar opjutten. Samen roeiden zij op naar de startlijn. 14:25:30 daar klonk het startschot beide sloepen schoten weg, maar doordat de Yellow Finn net iets eerder op snelheid kwam en startte in de binnenbocht, moest de stuurman de Wolter Huisman achter de Yellow Finn laten gaan. En zo begon de strijd, beide ploegen waren in het begin aan elkaar gewaagd. Er werd geen meter weggegeven. Door het smalle parcours moest de Wolter Huisman het eerste deel van de wedstrijd achter de Yellow Finn blijven. Daar zorgde de stuurman ook voor! Ze zaten er zo dicht achter dat zelfs Orca voorop de Wolter Huisman even het roer van de Yellow Finn kon aantikken. Natuurlijk met beleid er hoeft immers niks stuk maar even laten voelen dat je er bent. De heren van de Yellow Finn roeiden voor wat ze konden, maar moesten bij het ingaan van het Zwarte water toch de strijd opgegeven.

De stuurman van de Yellow Finn stuurde sportief bakboord uit en de inmiddels naast gelegen sloep De Mac uit Harderwijk stuurde sportief naar stuurboord, zodat de heren van de Wolter Huisman er op volle snelheid tussendoor konden. Het water lag nu open, en de jacht op de andere sloepen werd ingezet. De ploeg wist immers dat op dit ruime water veel kon worden ingehaald in tegenstelling tot het andere deel van het parcours, de grachten. De stuurman zweepte zijn ploeg op, en de snelheid liep op naar 12 km per uur. Dat is niet genoeg!!! Willen wij hier winnen dan zal het nog harder moeten. Kom op jongens jagen. De ploeg zette zich ervoor, en de snelheid liep op naar 13,8 km per uur vele sloepen werden ingehaald en al snel werd het keerpunt op het Zwarte water bereikt. De brug werd gerond en er werd jacht gemaakt op de inmiddels steeds dichterbij gekomen D ïsela. Met machtige slagen roeiden de heren ook om deze sloep heen en er werd koers gezet richting de grachten. Nog enkele sloepen werden ingehaald. Terwijl de stuurmannen en vrouwen van de andere sloepen bij het voorbijgaan niets anders konden dan hoofdschuddend lachen en denken, Die zijn echt gek!

De Grachten: Met hoge snelheid gingen ze de grachten in. 2,5 rondje tegen de klok in, dat was alles. Ze gingen ervoor! Niemand in de ploeg gaf op, ze vochten als een team voor elkaar, om hier de overwinning te pakken. En daar bij de eerste bocht in de grachten, daar gebeurde het, jongens stoppen, (vele sloepen lagen hier), JONGENS STOPPEN!!! echt niet klonk het, je vind maar een weg, wij hebben maar een stand en dat is knallen. JONGENS NU STOPPEN ANDERS VAREN WE DWARS DOOR ZE HEEN!!!!!!!!!. met veel, heel veel tegen zin stopten de jongens met roeien en moesten op 50% verder roeien, wachten totdat er ruimte was om in te halen, vele honderden meters moesten zij zich inhouden. Totdat de stuurman eindelijk zei: jongens ik zie ruimte nog even wachten, en dan op mijn commando dan gaan we knallen, dan gaan we sprinten dan gaan we eromheen. Jongens let op, nog even, nog even onder de brug en daarna….. JA KOM OP NU MOGEN WE. de gehele ploeg ontplofte als het ware en majestueuze snelheden werden behaald, om daarna, ja helaas na het inhalen van een paar sloepen klonk het weer. Jongens stoppen. Kunnen we er dan echt niet omheen?? Nee want dan rammen we andere sloepen, hinderen we andere teams en dat is niet sportief en geoorloofd en kan lijden tot diskwalificatie. Dus het team stopte gehoorzaam nam een slok drinken wachtende op de verlossende woorden. JA KOM OP NU MOGEN WE WEER. dit gebeurde het gehele parcours in de grachten: Roeien als een bezetene. 12-13-14,5 km per uur. wachten wachten wachten, inhouden beetje drinken, roeien als een malloot, inhalen, jagen, elkaar gek maken, en wachten wachten, inhouden, roeien alsof je leven ervan afhangt, net weer op snelheid 12,8 km per uur om vervolgens, u raad het al, wachten wachten en inhouden. Iedere keer werd de ploeg gefrustreerd als ze moesten inhouden en iedere keer wanneer ze weer volle kracht mochten resulteerde dit in een ongelooflijke krachtuitbarsting waarvan menig tegenstander en toeschouwer bang werd. Een keer leidde dit tot een kleine aanvaring met een 6 pers team. We waren al een halve minuut gestopt. Maar door de nelheid kon men niet voorkomen dat de sloep onder de brug licht werd geraakt. De stuurman maakte zijn excuses en deze werden zeer sportief aangenomen. En zo ging de Wolter Huisman weer op jacht. Met hoge snelheden en veel oponthoud wordt na 2,5 ronde de finish behaald. Nu was het wachten op de prijsuitreiking. Was het allemaal genoeg geweest voor de speedcup(de prijs voor de snelste tijd) of had het op onthoud in de grachten te veel tijd gekost.?

Helaas met een verschil van 17 seconden moesten de heren van de Wolter Huisman de Orkaan uit Harlingen voor laten gaan. De Orkaan was halverwege het deelnemers veld gestart. Had hierdoor minder hinder van andere sloepen. Maar men wist dat dit het risico was van een grachtenrace. En we gundnn het team De Orkaan uit Harlingen van harte. We nemen een volgende wedstrijd wel revanche.

De Wolter Huisman finishte in een tijd van 1:27:59. Een tijd sneller dan de Moby Dick vorig jaar. En wetende dat we 10 tot 15 minuten sneller hadden gekund. Op naar de volgende wedstrijd om dit te laten zien.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sixenninety − = nineeneighty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.