Mosselrace 2015 met de Wolter Huisman

18-07-2015

Zaterdag verzamelden zich al vroeg 2 teams bij de schuur. Om half 7 was men al aanwezig want de mosselrace in Bruinisse stond op het programma en dit is niet om de hoek. Het vrouwenteam stond klaar met 8 vrouwen om de race te roeien in de Jan van de Berg. Uit dit team mocht Lotte Visscher haar eerste race buiten Urk roeien. Het tweede team bestond, in verband met vakanties, uit 8 roeiers waarvan 5 roeiers dit jaar nieuw bij de vereniging zijn gekomen. Naast de 7 mannen mocht in dit team Eva Cretier haar eerste wedstrijd buiten Urk roeien. Ook was er een debutant die in dit team zijn eerste wedstrijd mocht roeien: Gerrit de Wit. De heren roeiden de race in de Wolter Huisman.

Na een reis van 2,5 uur kwamen de teams in het al zonnige Bruinisse aan. De sloepen werden in het water gelegd en de spieren konden worden losgemaakt door een stukje te roeien richting de haven. In de haven was het al een drukte van belang doordat Bruinisse die dag ook de visserijdag had georganiseerd. De sloepen werden tussen de brede mosselkotters neergelegd om te wachten tot er mocht worden gestart. In de tussentijd konden de roeiers zich voorbereiden op de race en wat rond kijken op de gezellige haven.

Om kwart voor 12 klonk voor het team van de Wolter Huisman het startsein. Onder nummer 31 werd er samen met het team van Cor de Bruine 1 uit Rotterdam de koers richting de Oosterschelde gezet. De Rotterdammers konden al snel worden afgeschud en de roeiers zochten hun draai in de wedstrijd. Achter hen startten nog zo’n 8 teams waaronder de ‘Azorean High’ en ‘de Mac’. Deze snelle sloepen vormden vandaag één van de uitdagingen.

De eerste helft van de 12 kilometer lange race was tegen de wind in. Met het warme weer kunnen de roeiers hier hun verkoeling uit halen, maar de lichte Wolter Huisman kan hierdoor minder snelheid maken. Toch konden de eerste sloepen al snel worden ingehaald en de race verliep goed. De Mac kwam echter steeds dichterbij en nog voor de helft van de race moesten zij worden voorgelaten. Halverwege werd samen met zo’n 3 andere sloepen de keerboei geroeid. Dit zorgde voor wat trek- en drukwerk met als gevolg een riem tegen het hoofd van onze debutant. De sloepen werden snel weer afgeschud en de tweede helft van de race werd ingezet. De wind was nu mee waardoor de temperatuur voor de roeiers flink opliep. Goed drinken dus! De verwachting was om de snelheid nu boven de 10 km/h te krijgen, maar dit bleek voor het team een moeilijke opgave. De Azorean High profiteerde hier van en passeerde zo’n 20 minuten voor de finish. Ondanks dat werd er uiterste inspanning geleverd en de finish van de relatief korte race kwam alweer in zicht. Zo’n 500 meter voor de finish probeerde de Visbyvaarder de Wolter Huisman nog in te halen. Dit maakte echter het laatste beetje energie bij de roeiers los en er werd uit volle macht een eindsprint ingezet. Het andere team gaf zich ook niet zomaar gewonnen en alle kracht die nog over was werd gegeven om voor te blijven: de Wolter Huisman finishte net voor de Visbyvaarder in een tijd van 1 uur en 14 minuten. Dit was goed voor de 22e plaats in het algemeen klassement.

Omdat er die middag een vlootschouw zou zijn, werd de sloep na het finishen meteen gedraaid en terug geroeid naar de kraan. Hierna kon het team uitblazen en genieten van de gezelligheid op de haven van Bruinisse. De gastheren, Snoque Deux, de roeiers van Bruinisse hadden zoals elk jaar een heerlijke bak mossels klaar staan. Het weer was fantastisch en de sfeer zat er al snel goed in. Helaas werden er geen prijzen meegenomen naar Urk, maar daar was het niet minder gezellig om. Wij willen de roeivereniging van Bruinisse bedanken voor weer een geslaagde dag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

fourenfifty + = sixenfifty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.