Makkum was geen makkie

24-09-2016 Makkum.

Zaterdag morgen werd er zoals gewoonlijk weer verzameld bij de roeischuur. Deze keer niet alleen door de heren maar ook door enkele dames. Want, de heren waren zelf niet in staat om de sloep compleet te vullen. Dus werd er een beroep gedaan op de beste dames van het wedstrijd team van Roel. De dames die meegingen waren: Nanda, Desiree, en Deborah. De rest van de ochtend was eigenlijks zoals het altijd verloopt bij roeiploeg urk. eerst broodjes eten bij Tankstation Westwal. Met overheerlijke vers gemaakte broodjes uit de eigen bakkery. Daarna een uurtje rijden. inschrijven, sloep takelen. En de rest van de tijd doden met, eten zwetsen, zenuwachtig zijn en nog meer zwetsen.

De stuurman praatte ondertussen met diverse andere teams en stuurmannen. En zo ging de klok al snel richting 13:06.

Iedereen maakte zich klaar voor de race. De laatste dingen werden nog even afgesteld. De laatste zenuwen kwamen naar boven. Nog even een keer naar de wc. En toen maakte de Stuurman de sloep los van de kade. De tijd was nu aangebroken dat het team zich met de Jan van den Berg moest melden bij de start lijn. om samen met de Jan van Schaffelaar te starten. Door de wind werd echter de Jan van den Berg richting de startboei geblazen. Maar door rustig en beheerst optreden van de stuurman, en de ploeg die de commando’s keurig opvolgende kon er gewoon gestart worden.

De start verliep verder vlekkeloos en de race kon beginnen.

Het eerste stuk ging over het Makkumerdiep wat ons voerde richting het IJsselmeer. Het de ploeg zo bekende IJsselmeer, met zijn vreemde golfslag en ruige omstandigheden. Eenmaal op het IJsselmeer werd en met de wind scheef op de kop koers gezet richting Kornwerderzand. Eenmaal daar werd de keerboei gerond. Om vervolgens 10 kilometer tegen de wind op te roeien naar de volgende keerboei.

Dit was een lastig stuk. Het was zeer pittig voor de roeiers en roeisters van de Jan van den Berg. Maar de stuurman bleef zijn ploeg oppeppen en aanmoedigen, dit moest echter op zo’n harde toon, omdat anders de koproeiers hem niet konden horen. Dat de rest van de ploeg af en toe vroeg of het niet even wat zachter kon. Maar hij bleef maar door gaan, tellen, aanmoedigen, schreeuwen. DENK AAN DIE GELIJKHEID. IN!!!!! UIT!!!!! IN!!!!! UIT!!!!!! en dat ongeveer 10 kilometer lang. Hij mag toch echt blij zijn dat ze hem niet overboord hebben gegooid.

MAAR!!! ze moesten door. ze moesten blijven knokken tegen de elementen van de natuur. Met krachtige slagen werd er geroeid, Iedere golf was een overwinning op hen zelf. Opgeven kenden ze vandaag niet. En daar eindelijk kwam de keerboei in zicht. De ploeg wist dat ze na de keerboei de wind in de rug hadden. En er werd nog even aangezet, de snelheid kroop omhoog en snel werd de keerboei gerond.

Nu gingen ze eindelijk voor de wind. Maar het stuk tegen de wind in had toch aardig wat gevergd van de ploeg. Ze kregen de snelheid maar niet goed omhoog op het laatste stuk. Telkens een klein stukje omhoog maar daarna zakte de snelheid weer in. Ondertussen werden er wel wat andere sloepen ingehaald en ook kwamen de snellere sloepen om hen heen. Dat snellere sloepen hen inhaalde dat was nog tot daaraan toe dacht de ploeg. Maar zo makkelijke krijgen ze ons niet te pakken. De spirit kwam weer naar boven de snelheid steeg weer, en de stuurman lette er goed op, dat de snelheid ook bleef. Elke inzakking werd afgestraft met harde uitspraken die tot ver in de buurt te horen waren. Waar zijn wij mee bezig!!!!! wie doet er niet mee!!!???? Willen jullie nu echt opgeven?!!! dit liet de ploeg zich niet zeggen, en ze deden er nog een schepje bovenop.

Het Makkumerdiep werd weer ingegaan, en nu was het richting de finish knallen, het was nog een afstand van 1,5km en alles werd gegeven. De dames werden uitgedaagd door de heren. En ze lieten zich echt niet kennen. Ze gingen tot het uiterste. En met nog een laatste snelle drink ronde ging men de laatste 200 meter in. Er werd nog een sloep ingehaald. En met alle kracht die de ploeg nog in zich had werden de laatste 10 slagen eruit geperst. en zo finishte het team in een tijd van 1:47:48 en werd men 27e in het algemeen klassement.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 2 = one

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.