Moby Dick op koers ondanks zwaar weer.

27 april 2002.
Lemmer.
Er waren bij deze Roeisloepenrace in Lemmer alleen
prijzen voor het algemeen klassement te verdelen.
Een SpeedCup was er niet. Hierdoor had de Moby Dick
geen prijs, maar wel de snelste tijd.
2 uur 9 minuten en 39 seconden. Ruim 8 minuten sneller
dan hun gedoodverfde favoriet, de Yellow Finn.

Deze wedstrijd die in de plek kwam voor de Vuurtoren Race en die door de meeste sloepen te lang en te zwaar werd bevonden zou geen gemakkelijke wedstrijd worden.Dit was vrijdag al bekend na het horen van de weersberichten. Zware windstoten, kou, hagel en regen waren het wedstrijd beeld. Slecht weer en een zware wedstrijd werd het ook. Al bij de start regende en hagelde het maar de stuurman van de Moby Dick was hier op voorbereid en had een groot stuk plastic meegenomen.

Toen om 13.00 uur de eerste van start gingen lagen de roeiers van de Moby Dick te wachten onder het stuk plastic. De sloepen startten om de minuut en de Moby Dick was om 13.30 uur aan de beurt. Na een goede start roeiden zij het eerste stuk met zware zijwind en hagel. Dit mocht echter niet baten want na 20 minuten hadden zij hun snelle concurrenten de Yellow Fin en de Azorean High al in gehaald. Ondanks de sterke wind werden er snelheden gehaald van 10 a 11 km per uur. Via de Brekken ging het richting een eilandje op het Tjeukermeer. Deze werd gerond om zo dezelfde weg weer terug te gaan. Doordat de sloepen om de minuut gestart waren roeiden ze met een onderlinge afstand van ongeveer 150 meter. Hierdoor kon de Moby Dick ze moeiteloos inhalen. Al was het vaarwater op sommige plekken maar 2 sloepen breed.

Na ongeveer 15 kilometer geroeid te hebben had de Moby Dick al de 34 sloepen, die meededen aan deze wedstrijd, ingehaald en kon zich toen concentreren op een snelle tijd. Hierdoor konden zij onder deze omstandigheden hoog in het Algemeen klassement eindigen. Er werd nog eens flink aangezet en de Moby Dick die als een van de laatste was gestart finishte als eerste.

Een 12e plek in het Algemeen klassement was hun beloning. Dit was 6 plekken beter als de wedstrijd van vorige week zaterdag in IJmuiden. Toen eindigden zij op een 18e plek. Hun naaste concurrent de Yellow Finn, die nog niet in goede doen is, eindigde in het Algemeen klassement op een 19e plek. De sloep van de Visserijschool, de Jan van den Berg, deed ook mee. Deze wedstrijd werd als voorbereiding geroeid voor de Harlingen ? Terschelling Race, die op vrijdag 10 mei wordt gehouden. De Moby Dick mag niet met deze wedstrijd meedoen omdat het een nieuw bouwsloep is en er aan deze wedstrijd alleen sloepen mee mogen doen die voor 1997 gebouwd zijn. Doordat de Moby Dick een compleet reserve team heeft werd ook hier weer een beroep op gedaan. Alle Klaasen Bos roeiden in de Jan van den Berg naar een 20e plek in het Algemeen klassement met een tijd van 2 uur 21 minuten en 45 seconden.  

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− one = five

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.