Bouw van de Wolter Huisman

Om het composiet zo strak mogelijk op elkaar te krijgen zodat alle lucht ook daadwerkelijk er tussen uit was, werd er zo lang mogelijk gevacuümeerd.
Donderdag middag om vijf uur startte het vacumeren en dit duurde tot maandagmorgen. Bart ging regelmatig naar de werkplaats toe om de zaak te controleren Maar toen hij deze maandagochtend om zeven uur weer kwam kijken sloeg de schrik om zijn hart.
Aggregaat nr.1 was uitgevallen, dat betekende dat er niet meer gevacuümeerd werd. Men kon weer helemaal opnieuw met vacuümeren beginnen.
Aggregaat nr. 2 werd meteen gestart en de stekkers werden overgezet.
De mal werd gecontroleerd, toen bleek gelukkig dat de aggregaat nog niet zo lang uit was, de onderdruk stond nog op 0,4 Bar en toen de pompen weer aanstonden was na een aantal uren de – 0,94 Bar weer bereikt.

’s Middags werd er gestart met het opwarmen en om zeven uur startte het daadwerkelijke bakproces. Twaalf uur op 40 graden, drie uur op 60 graden en daarna nog eens twaalf uur, tussen de 90 en 100 graden. Temperatuur werd continu gecontroleerd en zonodig werden de föhns bijgesteld. Deze controle ging dag en nacht door. De volgende dag ging om tien uur ‘s avonds de föhns uit en moest de mal langzaam af koelen naar kamer temperatuur.

Resultaat.
De platen hout en isolatie werden verwijderd. Ook al het andere materialen zoals het scheurweefsel, plastic en viltdoek werd verwijderd. Het resultaat zag er goed uit.
Door het scheurweefsel, dat is de eerste laag die op het composiet is aangebracht, is de binnenkant mooi glad geworden waardoor je niet meer hoeft te schuren. De romp was eindelijk klaar.

Voordekje.
Het eerstvolgende wat er nu ging gebeuren was dat het voordekje gemaakt moest worden.
Hiervoor werd ook een kleine mal gefreesd waar de bolle vorm in zat.
Er werd in dezelfde volgorde gewerkt als bij het maken van de romp. Eerst lamineren, vacuümeren, schuimvormen, weer lamineren en als laatste het bakken.
Dit werd gedaan in een kleine oven op de werf. Toen dit klaar was werd het geheel met twee componenten kit in de punt van de sloep gelijmd. Het voordekje maakt de boeg gelijk veel sterker nu de twee boorden met elkaar verbonden zijn.

Boorden.
De volgende en stap was dat de boorden er op gemaakt konden worden.
Hiervoor word er eerst een strook schuim tegen de binnenkant gelijmd maar dit moest eerst op maat gemaakt worden. De rand werd gemaakt van 4 cm dik schuim, deze werden eerst uit een op elkaar gelijmde plaat schuim gezaagd. Dit werd gedaan door de vorm van de bovenste rand van de mal over te nemen. Daarna werd deze geschuurd en er werd een rand en een ronde kant aan gefreesd om een goede aansluiting te verkrijgen. Deze randstroken werden met twee componenten kit tegen de bovenkant van de romp aangelijmd. Het geheel werd met heel veel lijmklemmen op zijn plek gehouden. Alle open stukjes en naadjes werden vol gekit met twee componenten lijm. Zo waren alle openingetjes dicht en geheel was mooi vlak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

threeensixty + = 64

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.