Bouw van de Wolter Huisman

Lamineren van de sloep.
De benodigde materialen werden naar de werkplaats gebracht zoals plaatjes karton en het composiet.
De composiet wordt normaal in een vriezer opgeslagen en als het hier uit is heeft het een verwerkingstijd van 8 weken daarna gaat het hardingsproces beginnen en kan niet meer of moeilijk verwerkt worden.

Vervolgens werd eerst de werkplaats geheel schoongemaakt en werd de betonvloer afgeplakt met karton zodat er geen stof kon ontstaan, wat heel belangrijk is omdat dit stof de aanhechting tussen de verschillende lagen schade kan doen aanbrengen.
Ook de ruimte temperatuur moet hierbij in de gaten gehouden worden want als het materiaal te warm wordt, wordt het steeds plakkeriger en moeilijker te verwerken daarin tegen moet het ook niet te koud zijn anders is het moeilijk buigzaam.
De buitenwand bestaat uit 3 lagen composiet, bij de buitenste 2 lagen zijn de vezels geweven en hebben beiden een dikte van 0,45 mm, deze geven een zijdelinkse sterkte, en de binnenste laag zijn lange draden welke de sterkte in de lengte geeft en heeft een dikte van 0,35 mm.
De totale dikte van de lagen op elkaar is 1,25 mm dik.
De eerste laag composiet in de mal, wat de buitenkant van de sloep is, word onder een hoek van 45 graden aangebracht.
Hiervoor werd eerst uit karton in de mal de juiste afmeting uitgeknipt en gesneden, en met dit voorbeeld werd de strook composiet op de werktafel uitgesneden en in de sloep aan gebracht
Zo werd er telkens gewerkt en de eerste laag aangebracht, eerst de bakboordskant en daarna de stuurboord kant.
Hierbij opmerkend dat de lagen zo werden aan gebracht en uit gesneden dat de vezel structuur naadloos in elkaar over liep.  Zo zag je niet dat het lagen tegen elkaar aan gelamineerd zijn.
Aan het eind van de werkzaamheden werd er telkens een “tent “over de mal heen gemaakt om eventueel in de lucht aanwezig stof niet op het composiet neer te doen slaan.
Ook de beschermlaag die op de composiet zit, blauw plastic, werd er zo lang mogelijk op gelaten om “vervuiling” tegen te gaan

De tweede laag.
Voor de tweede laag werd een ander soort composiet gebruikt. Deze bestaat uit lange vezeldraden, deze laag geeft de sterkte in de lengte dus word de andere rol geweven composiet in de vriezer gelegd. De tweede laag werd van voor naar achter over de hele lengte van de sloep aangebracht. Door de ronde vormen van de sloep moesten de stroken helemaal bijgesneden en ingepast worden. Ook tijdens dit proces werd het materiaal telkens afgedekt.

De derde laag.
Toen de 2de laag erin was gelamineerd, werd de 3de en laatste laag van de buitenkant aan gebracht. Deze kwam weer onder een hoek van 45 graden te liggen maar dan tegengesteld ten op zichtte van de eerste laag.
Met een roller werden de lagen goed op elkaar gerold en tegen de mal aangedrukt zodat de vorm en naden er goed in kwamen te zitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

one + six =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.